Svet
36 ogledov

Pred smrtjo jo bodo še prebičali

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Iranske oblasti so Sakineh Mohammadi Ashtiani, ki je obsojena na smrt zaradi prešuštva, odredile še 99 udarcev z bičem, ker naj bi na neki fotografiji imela nezakrit obraz.

Iranko, ki čaka na usmrtitev zaradi prešuštva in domnevnega sodelovanja v umoru svojega moža, je doletela še ena kazen. Sakineh so namreč naložili še 99 udarcev z bičem, ker naj bi revija The Times of London objavila fotografijo, na kateri ima ženska nezakrit obraz.

Enkrat so jo že prebičali
Ashtiani je zaradi zunajzakonskih razmerij z dvema moškima že prejela 99 udarcev z bičem, kamenjanje pa so zaradi sodne preiskave preložili. Po iranskem zakonu se s smrtjo kaznujejo umor, prešuštvo, posilstvo, oboroženi rop, kršenje verskih pravil in preprodaja drog.

Omenjeni časopis je namreč fotografijo ženske objavil na naslovnici in jo identificiral kot Sakineh, iranske oblasti pa so takoj reagirale. Ženski, ki trenutno čaka na odločitev sodišča v zvezi z usmrtitvijo, so naložili kazen, britanski časopis pa se je za objavo opravičil in zatrdil, da ženska na fotografiji ni ona. Dejali so, da je ženska s fotografije Susan Hejrat, politična aktivistka, ki živi na Švedskem.

Iran trditvam časopisa ne verjame, saj menijo, da jo le želijo rešiti pred kaznijo. Da je na fotografiji Sakineh pa je potrdil tudi njen nekdanji odvetnik Mohammed Mostafaei, ki pravi, da mu je sliko poslal njen 22-letni sin Sajjad, on pa naj bi jo posredoval omenjenemu časopisu. Sakinehin sin zatrjuje, da omenjene slike nikoli ni poslal odvetniku, temveč da naj bi drug odvetnik časopisu poslal popolnoma drugo fotografijo, na kateri je njegovi mati zakrita.

"Ne vemo, kako je fotografija prišla na naslovnico. Mojo nemočno mater je sodnik zaradi nespodobnosti obsodil na 99 udarcev z bičem," pravi Sajjad. Človekoljubne organizacije menijo, da je Mostafaei odgovoren, da se je fotografija znašla na naslovnici britanskega časopisa. Kazen, ki jo je sodnik naložil ženski, ostro obsojajo in od iranskih oblasti zahtevajo, da jo nemudoma umaknejo. Sakineh, ki se trenutno nahaja v zaporu v Tabrizu, nima pravice do obiskov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.