Svet
10 ogledov

Pred smrtjo pobegnili na drevesa

1/11
Žurnal24 main
Brazilija je še vedno pod vodo. Oblasti so evakuirale okoli 100 tisoč ljudi, število smrtnih žrtev narašča.

Humanitarna pomoč je dosegla vasi in mesta, ki so jih prizadele katastrofalne poplave. Oblasti so iz območij zveznih držav Alagoas in Pernambuc, kjer je umrlo najmanj 56 ljudi, evakuirale nekaj deset tisoč prebivalcev.

Več krajev je popolnoma uničenih, okoli 80 mostov je porušenih, številni pa so zaradi narasle vode odrezani od sveta. Neprevozne so tudi ceste, ki so jih poplavile reke. Reševalci zaradi izjemno težkih razmer ne morejo priti do nekaterih vasi, kjer na pomoč še vedno čaka na tisoče ljudi.

Čudežno preživetje
V neki vasi v provinci  Alagoas se je več kot 60 prebivalcev pred gotovo smrtjo rešilo s plezanjem na drevesa, kjer so na reševalce čakali 24 ur. „To je pravi čudež,“ je povedal Adriano de Araujo, predsednik tamkajšnjega centra za reševanje. Brazilski mediji poročajo, da je večina bolnišnic skoraj popolnoma uničenih, zato morajo ljudi s helikopterji prevažati v druge regije.

Brazilska vlada pa je že odobrila zvezna sredstva za pomoč prizadetim v višini 308 milijonov ameriških dolarjev (246 milijonov evrov), 560 milijonov dolarjev (447 milijonov evrov) pa bodo namenili za gradnjo porušenih in obnovo poškodovanih objektov. Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da „država ne bo varčevala s pomočjo ter da bodo storili vse, da si bosta prizadeti regiji opomogli“.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.