Svet
34 ogledov

Pred smrtjo so jih mučili

Obglavljenje novinarja Prtscr Youtube
Talci, ki so jih skrajneži iz Islamske države zajeli, so podvrženi brutalnemu mučenju in stradanju. Najbolj so se izživljali nad Američani in Britanci.

Talcem v rokah islamskih skrajnežev so redno grozili s smrtjo, jih mučili in stradali, razkriva The New York Times. Američani in Britanci so bili podvrženi še posebej krutim načinom izživljanja svojih ugrabiteljev.

James Foley, prvi ameriški talec, ki so ga obglavili, je bil pred usmrtitvijo deležen pretepanja, zalivanja z vodo in lažnih usmrtitev. Časnik je podatke o dogajanju v ujetništvu pridobil od petih nekdanjih talcev, prič, sorodnikov in sodelavcev ujetih. Ti so povedali, da so v ujetništvu bila obdobja, ko so jih neprestano mučili, in obdobja, ko so jim dajali upanje, da jih čaka odhod na svobodo.

Preračunali za koga bodo dobili denar

Ugrabitelji so za svoje talce pričakovali visoke odkupnine, zato so svoje sile najprej usmerili v državljane tistih držav, ki so bile pripravljene plačati zahtevane vsote. Ujetniki so imeli zelo malo informacij o tem, kaj njihove države počnejo, da bi jih osvobodile. Foley je svojim ugrabiteljem dal elektronski naslov svojega mlajšega brata, da bi tako začeli dogovore glede odkupnine. Prepričan je bil, da bo kmalu spet svoboden. Njegovim domačim so poslali posnetke kot dokaz, da je še živ.

A kaj kmalu je ugotovil, da odgovori, ki so jih njegovi ugrabitelji prejemali, niso bili zadovoljivi. Snemati so namreč začeli posnetke, na katerih so odkrito grozili s smrtjo talcev, ki naj bi se zgodile na točno določene dni. Proti koncu se je mučenje stopnjevalo in metode, ki so jih mučitelji izbirali so bile vse bolj brutalne. "Če se ni vrnil krvav, smo vedeli, da je moral prestati nekaj veliko hujšega," je povedal eden od bivših talcev. Dajali so jim vedno manj hrane in jih večji del dneva držali v temi.

Časnik sicer poroča, da je bil prvi obglavljeni talec ruski državljan, za katerega so ocenili, da ne bo dobil denarja za odkupnino. Skrajneži so posnetek njegove usmrtitve pokazali ostalim talcem, da bi videli, kaj jih čaka. Njegova usoda je doletela še štiri talce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.