Svet
11 ogledov

Pred sodiščem se je zažgal moški

sojenje breivik zažgal se je
1/4
Reuters
Pred sodiščem v Oslu, kjer poteka sojenje Breiviku, se je zažgal moški. Njegov motiv še ni znan. Na procesu so tudi danes pričale osebe, ki so kljub hudim poškodbam preživele pokol na otoku Utoya.

Pred stavbo sodišča v Oslu, kjer poteka sojenje norveškemu množičnemu morilcu Andersu Behringu Breiviku, se je zažgal moški. Poskušal se je prebiti čez varovalno ograjo, vendar so ga zaustavili. Njegova identiteta ni znana, utrpel pa naj bi hujše opekline. "Moški je prečkal cesto in se nato zažgal. Policisti so z njega strgali oblačila in pogasili ogenj," je povedal Kjell Jan Kvarme, vodja policijskih operacij pred sodiščem.

Po poročanju norveške televizije TV2 naj bi moški po navedbah prič v švedščini kričal: "Ustreli me! Ustreli me!"

Do incidenta je prišlo ob 13.42 po lokalnem času, moškega pa so kasneje prepeljali v bolnišnico. Kot je še povedal Kvarme, motivi za zažig še niso znani, prav tako nimajo dokazov, da bi bil incident povezan s sojenjem Breiviku.

"Tako je, če umreš?"

Danes je na sojenju pričalo dekle, ki je kljub strelnim ranam preživelo napad.

"Ustrelil me je v obraz, obe podlahti in levi del prsi. Nato sem zbežala," je dejala 22-letna Ina Rangones, ki se še vedno dobro spomni občutka, ko jo je Breivik ustrelil. "Mislila sem, da mi je odstrelil roke, ker nisem čutila ničesar. V ustih pa sem okusila kri, ki mi je tekla iz strelne rane na obrazu." Prva stvar, na katero je pomislila, je bila: "Tako je, če umreš?"

Pričala je tudi 17-letna Marta Johanne Svendsen, ki jo je Breivik ustrelil v roko. Po streljanju je začela bežati in se skrila pod posteljo, dokler niso prišli reševalci in ji nudili prve pomoči. "Videla sem mrtvo osebo v vodi, ko so me rešili. Na kopnem je bilo najmanj deset trupel." Danes je predvideno, da bo svoje zgodbe povedalo še šest preživelih.

Neprizadeto poslušal

Desničarski skrajnež Breivik je tudi danes neprizadeto spremljal današnje pričanje.

Sodni proces proti Breiviku, ki je julija lani v napadih v Oslu in na otoku Utoya ubil 77 ljudi, se je začel 16. aprila in naj bi trajal do junija, razsodbo pa naj bi sporočili tik pred prvo obletnico napadov.

Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če ga bo sodišče spoznalo za duševno zdravega in s tem kazensko odgovornega, mu grozi najvišja, 21-letna zaporna kazen, pa tudi možnost njenega podaljšanja, če bi oblasti ocenile, da je še vedno nevaren za družbo, piše STA.

Komentarjev 5
  • Sam Pejmo 18:45 15.maj 2012.

    dobr, sej to, da si paranoičen in prestrašen je vsem jasno. že iz tvojih komentarjev o trenirkah se bere, da si čist napsihiran. mal se sprost pa bo. no, mogoče je pri tebi že malo pozno...

  • golob.bob 17:34 15.maj 2012.

    ce ozko usmerjeno gledas na ta problem iz Utoye potem ok, mi lahko rečes bolnik ker izpade kot da zagovarjam njegova dejanja.. zagovarjam pa to čemur se on bori proti in to je nenormalnem širjenju islama po vsem svetu, sej ...prikaži več pa ze po Ljubljani na ulicah ne slisis vec slovenskega jezika, to me se niti nebi tok motilo ampak ko to prinese sabo agresivne nevzgojene primitivne trenerkarje.. nevem no, mal me pa skrbi za normaln narod oz človesko raso :)

  • Sam Pejmo 17:25 15.maj 2012.

    še en kavelj za goloba.boba! ki, češ, razume dejanja Breivika... bolnik