Svet
9 ogledov

Pred terorizmom ni varna nobena država

Oslo eksplozija EPA
"Skrajneži katerekoli vrste, tudi tisti, ki se 'profesionalno' ukvarjajo s terorizmom, kot je Al Kaida, bodo iskali tudi cilje, ki so po njihovem lažje dosegljivi in enako odmevni," je za zurnal24 povedal Pogorevc. Izvzeta ni niti Slovenija.

"Ni možno, da bi posameznik organiziral takšen napad. Moral je imeti pomočnike. Vprašanje pa je, ali so pomočniki vedeli, za kaj gre. Sredstva in orožje je moral nekje dobiti. In vsi tisti, ki so mu jih dostavili, so delovali nezakonito. Seveda pa ne moremo reči, v kakšni obliki odgovornosti govorimo. Ali so tisti, ki so mu pomagali, vedeli, za kaj gre. To bo pokazala raziskava. V vsakem primeru pa en sam človek takšnega napada ni mogel organizirati,"  je za zurnal24.si povedal bivši generalni direktor policije Marko Pogorevc.

Bi dogodek lahko preprečili?

Na vprašanje, ali bi lahko takšen napad preprečili, Pogorevc odgovarja : "Vsak tak dogodek, vsak tak napad se mora obravnavati posebej. V analizi bo torej treba ugotoviti, ali je napadalec napade že napovedoval na kakšnih socialnih omrežjih. Potem bi lahko bili prisotni neki indici, ki bi lahko bili signal varnostnim obveščevalnim službam. Če pa je oseba to naredila nepremišljeno zaradi nekega trenutnega razloga ali duševnih motenj, pa je takšen dogodek nemogoče predvideti."

V nevarnosti so vse države

Kot pravi Pogorevc, je napad v Oslu le potrdil njegova pričevanja, da nobena država, ki je članica zavezništva in ki aktivno sodeluje v mednarodni politiki na nemirnih območjih, ni zaščitena proti takim napadom. "Skrajneži katerekoli vrste, tudi tisti, ki se 'profesionalno' ukvarjajo s terorizmom, kot je Al Kaida, bodo iskali tudi cilje, ki so po njihovem lažje dosegljivi in enako odmevni. Najlažje je najti neko državo, ki je članica zveze Nato, članica EU, ki sodeluje na nemirnih območjih, kot je Afganistan ali Irak, in nato izvesti napad. Naj bo to opozorilo vsem državam, da se ne morejo zanašati na to, da so imuni, varni in da jih kaj takega ne more prizadeti."

Vzrok tudi gospodarska kriza

Ni nujno, da so vzrok za takšne napade ravno misije v Afganistanu in Iraku. Lahko je tudi gospodarska kriza, multikulturnost ali kaj drugega. "Vzrok za takšno nasilje in napad je lahko tudi gospodarska kriza, ki jo imamo po svetu. Tudi Slovenija ni izvzeta. Imamo ogromno oblik nasilja. Nasilje v družini, umore. Razlog se v takšnih primerih išče v finančnem stanju družine, ki pa je povezan z gospodarsko krizo in pripelje do takšnih oblik nasilja. To je v Sloveniji močno prisotno," pravi Pogorevc.

Komentarjev 1
  • privat 20:05 24.julij 2011.

    Ja problem so vojaki ,ki so služili v tujiah v pobijanju drugačnih in danes se neznajdejo v drugačni domovini...v mešani.Tako bo tudi pri nas...