Svet
8 ogledov

Pred tremi leti je umrla Politkovska

Žurnal24 main
Danes minevajo tri leta od umora priznane ruske novinarke Ane Politkovske. Medtem ko množice žalujejo, še vedno ni znanega nič novega o morilcu in naročniku umora.

Tako kot na prvih dveh obletnicah tragičnega dogodka je tudi danes pričakovati velik zbor prijateljev Politkovske in zagovornikov človekovih pravic.

Preživela poskus zastrupitve, ne pa tudi strela
Politkovska je bila izjemna novinarka: ena redkih, ki je imela pogum stopiti v sredino dogajanja v nemirni ruski republiki Čečeniji in raziskovati vojne zločine. Poleg tega je napisala več knjig, v katerih je ostro kritizirala vladanje takratnega predsednika Vladimirja Putina.

S popolno predanostjo je spremljala dogajanje v Čečeniji in tudi doživela izkušnjo aretacije, na poti v Beslan pa celo preživela poskus zastrupitve. Da v Rusiji očitno svoboda govora še dolgo ne bo priznana, je postalo jasno po tem, ko so Ano našli ustreljeno pred njenim stanovanjem. V začetku letošnjega leta so sicer ubili tudi njenega odvetnika.

Površna preiskava?
Preiskava o primeru Politkovske v treh letih ni pokazala nikakršnih rezultatov. Letos je prvostopenjsko sodišče v Moskvi celo zavrnilo zahtevo svojcev Politkovske, da se mora preiskava obnoviti in vrniti v roke tožilstva.

Septembra pa je rusko vrhovno sodišče tožilstvu naročilo, da mora sprožiti novo preiskavo. Vrhovno sodišče je zavrnilo oprostilne sodbe vseh obtoženih v predhodnem sojenju, na vojaškem sodišču v Moskvi pa se je začelo novo sojenje za umor.

Na zatožni klopi zdaj sedijo trije osumljenci za sodelovanje pri umoru, oblasti pa še vedno neuspešno iščejo morilca in naročnika umora izjemne ruske novinarke.

Putin praznuje
Obletnica smrti Politkovske pa sovpada s 57. rojstnim dnem Putina. Ni malo takih, ki sicer krivdo za umor pripisujejo prav njemu, a dokazov o tem ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.