Svet
13 ogledov

Pred vdori nič bolj varni kot Britanci

Mobilni telefon. Shutterstock
Mobitel, Debitel in Si.mobil vam dodelijo geslo 0000, pri Si.mobilu dostop z lastnega mobilnika celo brez gesla. Tušmobil ima na voljo drugačen sistem na osnovi sporočil MMS.

"Brez gesla dostop do predala ni možen, zato naše uporabnike vedno opozarjamo, naj svoja gesla stalno spreminjajo in skrbno hranijo," opozarjajo pri Mobitelu.

"Z dostopom do predala pa lahko oseba posluša prejeta sporočila, spreminja nastavitev predala (med drugim tudi zamenja geslo) ter briše dohodna sporočila," pravijo.

Dodajajo, da telefonski predal ni avtomatično vključen, tako da do preusmeritev prihaja le na željo uporabnika.

Iz spletne strani Si.mobila je sicer razvidno, da za dostop do telefonskega predala z lastnega mobilnika sploh ne potrebujete gesla. Teoretično pa je mogoče klicanje z vašega telefona simulirati tudi z druge naprave.

"Na Si.mobilu vsakega novega uporabnika opozorimo, da zaščiti tako svoj telefon kot dostop do telefonskega predala s spremenjenim osebnim geslom. Pri tem je ključnega pomena, da uporabnik izbere nabor naključnih številk, ki bi jih bilo težko ugotoviti (nikakor naj kot osebno geslo ne uporablja svojega rojstnega datuma ali rojstnega datuma ožjih družinskih članov). Poleg tega imamo še dodatno zaščito: v primeru petkratne ponovitve napačnega osebnega gesla bo varnostni sistem lastnika opozoril z SMS-sporočilom," pa smo na našo poizvedbo glede tega, ali je mogoče do tajnice dostopati s simuliranjem telefonske številke, izvedeli od družbe.

Na tajnicah ne puščajte pomembnih sporočil

"Tušmobil ne omogoča klasične mobilne tajnice, pri kateri je mogoče sporočila preveriti oziroma dobiti preko klica," pa pravijo pri tem operaterju. Ponujajo pa storitev MMS-tajnica. "Sporočila se ne shranjujejo v sistemu, torej v tako imenovanem glasovnem predalu, ampak so dostavljena klicanemu preko MMS-sporočila. Pri naših uporabnikih je torej skrb zaradi morebitnih zlorab vsekakor odveč," zagotavljajo.

S klicem z druge telefonske številke je sporočila na telefonskem predalu mogoče preveriti tudi pri Debitelu, za to pa potrebujete geslo.

"Vsem našim uporabnikom svetujemo, da si osnovno geslo za vstop v telefonski predal spremenijo in s tem drugim onemogočijo vpogled," opozarjajo pri operaterju.

Poleg tega svetujejo, da zaupnih informacij ne puščate na sporočilih v elektronskih predalih. "Klicatelj namreč ne ve, ali ima klicana številka zavarovan dostop do svojega predala," opozarjajo pri Debitelu.

Odgovore so nam na Izimobilu zaradi dopustov obljubili za ponedeljek, odgovore iz T2 pa še čakamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.