Svet
9 ogledov

Pred vlado tekla reka krvi

Protestniki so prebili policijske vrste in zbrano kri zlili pred vladno palačo i
1/12
Žurnal24 main
Tajski opozicijski protestniki so po množičnem darovanju krvi to razlili pred vladno palačo. Pri tem je prišlo tudi do prerivanja s policijo, saj so morali predreti varovalno linijo.

Tretji dan množičnih, a mirnih protestov na Tajskem so oblasti še vedno neomajne – vlada Abhisita Vedžadžive ostaja, predčasnih volitev ne bo.

Demonstrantje, ki jih zaradi zaščitne rdeče barve mediji poimenujejo "rdečesrajčniki", so se zato odločili za nenavadno potezo. Zbrali so tisoč litrov krvi in jo "darovali iz ljubezni in žrtvovanja do naroda". Razlili so jo pred vladno palačo in pred stavbo vladajoče stranke. Pri tem je prišlo do prerivanj s policijo, ki je ovirala dostop.

"Če bo Abhisit še vedno trmast, bodo njegovi čevlji krvavi, pa čeprav si ne bo mazal rok z našo krvjo," je dejal eden od vodij protestov Nattawut Saikur

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kaj pa higiena?

Opozicijska namera pa je sprožila tudi vrsto vprašanj s strani zdravstvenih oblasti, Rdečega križa in celo nekdanjega premierja Taksina Šinavatre, idejnega vodje demonstracij. Pri tako množičnem darovanju krvi je namreč higiena zelo vprašljiva, še posebej v vročini, ki te dni vlada v državi. A protestniki po poročanju BBC odgovarjajo, da bo delo prepuščeno le zdravnikom, medicinskim sestram in drugemu usposobljenemu osebju, ki so se za "puščanje krvi" javili prostovoljno.

Opozicija trdi, da je sedanja vlada nelegitimna, saj je oblast prevzela po vojaškem udaru leta 2006. Strmoglavljeni Taksin se je zatekel v tujino, proti njemu pa so bili sproženi sodni postopki zaradi domnevne koruptnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.