Svet
932 ogledov

Predbožična loterija letos težka skoraj 2,6 milijarde evrov

Španija loterija  El Gordo
1/2
Profimedia
V Španiji se je danes začela tradicionalna letna predbožična loterija, imenovana El Gordo oziroma Debelinko. Letos bodo skupno razdelili 2,59 milijarde evrov. Žrebanje traja približno štiri ure, življenje v državi pa v tem času zastane, saj bo več milijonov Špancev v tem času pred televizijskimi ekrani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Žrebanje dobitnikov se je začelo ob 9. uri po srednjeevropskem času v madridski operni hiši Teatro Real, prenaša pa ga tudi državna televizija. Zmagovalne številke bodo izžrebali učenci šole San Ildefonso. Celotna prireditev pa bo trajala štiri ure.

V Španiji vsako leto pred božičem razveselijo državljane s posebno loterijo. Nakup in obdarovanje srečk je postala pomembna tradicija v družinah, med prijatelji in sodelavci. Letos pa bodo skupno razdelili 2,59 milijarde evrov.

Španci ponavadi ne kupujejo celotnih srečk, saj ena stane 200 evrov. Večinoma raje kupijo desetino srečke za 20 evrov, zato pa prejmejo tudi samo desetino dobitka. Letos bo to pomenilo 400.000 evrov. Celotno srečko pogosto skupaj vplačajo člani družine, prijatelji, sodelavci, včasih pa kar cele vasi.

Španija loterija  El Gordo | Avtor: Profimedia Profimedia

Po podatkih španske loterije so Španci lani za srečke v povprečju porabili 67,11 evra. Večina denarja, ki ga Španci namenijo za srečke, se razdeli med dobitnike, preostanek - več kot milijarda evrov - pa gre vsako leto v davčno blagajno.

Praznična loterija Debelinko neprekinjeno poteka že vse od leta 1812 in je najstarejša na svetu. Čeprav poteka že več kot dve stoletji, jo Španci še vedno obožujejo, tudi zato ker zanje predstavlja začetek prazničnega obdobja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.