Svet
14 ogledov

Predčasne parlamentarne volitve na Malti

volitve Shutterstock
Na Malti danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, ki so jih sklicali po decembrskem padcu desnosredinske vlade premiera Lawrenca Gonzija. Po 15 letih vladanja konservativnih vlad se zdaj uspeh nasmiha laburistični stranki in njenemu voditelju, 39-letnemu Josephu Muscatu.

Gonzijeva vlada je padla decembra, potem ko ni bil izglasovan proračun za leto 2013. Vlada je imela v parlamentu le glas večine, proti predlogu proračuna pa je glasoval koalicijski poslanec Franco Debono, ki je bil nezadovoljen z reformo na prometnem resorju.

Na Malti, najmanjši članici evroobmočja, ima volilno pravico okoli 330.000 ljudi. Volišča bodo odprta do 22. ure. Prve volilne izide je moč pričakovati v nedeljo okoli poldneva. Za 65 poslanskih sedežev se poteguje 269 kandidatov.

Po poročanju malteških medijev, ki jih povzema nemške tiskovna agencija dpa, je moč na današnjih volitvah pričakovati visoko volilno udeležbo. Pred volišči se vijejo dolge vrste, slaba polovica volivcev pa je svoj glas oddala že do popoldneva. Do zaprtja volišč naj bi bila volilna udeležba 90-odstotna.

Policija je sicer danes priprla več ljudi, od tega dva kandidata. Vsi naj bi dan pred volitvami kršili zakon, ki prepoveduje politične izjave tik pred volitvami.

Malta je postala članica EU leta 2004. Štiri leta kasneje je uvedla evro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.