Svet
7 ogledov

Predčasne volitve, bi ustavile vstop Hrvaške v EU

Hrvaška v EU Reuters
Ali se bodo enkrat končale hrvaške težave s Slovenijo, se danes sprašuje hrvaški časnik Novi list, potem ko je slovenski premier Janez Janša predlagal predčasne parlamentarne volitve za prihodnje leto. Pojasnjuje, da bodo morebitne predčasne volitve dodatno zapletle že zapleteno stanje z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v DZ.

Novi list piše, da bi predčasne volitve v Sloveniji spomladi 2013 najverjetneje prestavile vstop Hrvaške v EU, ki je načrtovan za 1. julij prihodnje leto.

"Skorajda gotovo je, da v tem primeru obstoječa vladajoča koalicija ne bi sklenila postopka ratifikacije, naslednji vladajoči večini pa postopka ne bi uspelo pravočasno končati," ocenjuje reški časnik. Navaja, da je tolažba v tem, da večina slovenskih strank za zdaj zavrača Janševo ponudbo.

Nemogoče bo dobiti večino

Obenem opozarja, da je ratifikacijski postopek v Sloveniji zapleten ter da bo potrebna dvotretjinska večina v DZ. Kot poudarja, bo v sedanjem sklicu parlamenta nemogoče dobiti dvotretjinsko večino, če ne bo nujne rešitve spora glede Ljubljanske banke, medtem ko so po morebitnih predčasnih volitve odprte vse možnosti.

Kot še izpostavlja časnik, ne gre izključiti niti možnosti referenduma o hrvaški pogodbi. Če bi Slovenci na referendumu zavrnili hrvaško pogodbo, bosta tako Bruselj kot Zagreb nemočna, saj bi vstop Hrvaške v EU preložili za najmanj eno leto.

"Upam, da bo ratifikacija kmalu zaključena"

"Ne morem oceniti, ali bodo v Sloveniji predčasne volitve ali ne, upam pa, da bo naša ratifikacija kmalu zaključena," je sredino izjavo hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić v Bruslju danes povzel Večernji list.

Pusićeva je pojasnila, da se bosta finančna strokovnjaka Hrvaške in Slovenije, Zdravko Rogić in France Arhar, še enkrat srečala pred božičem ter da po tem srečanju pričakuje predlog, ki bo sprejemljiv za obe vladi. "V tem primeru bi spor o LB popolnoma ločili od vprašanja ratifikacije vstopa Hrvaške v EU," je še dejala vodja hrvaške diplomacije v sredo v Bruslju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.