Svet
2395 ogledov

Preden se je zažgal, je izrekel te besede

območje pred izraelsko amabasado v Washingtonu Profimedia
Pred izraelskim veleposlaništvom v Washingtonu se je protestno zažgal ameriški vojak.

Reševalce v Washingtonu so v nedeljo sredi dneva obvestili, da se je pred izraelskim veleposlaništvom zažgal moški v vojaški uniformi. Izkazalo se je, da je šlo za aktivnega pripadnika ameriške vojske, poročajo ameriški mediji in francoska tiskovna agencija AFP.

V videoposnetku, ki ga je pridobila ameriška mreža CNN, je vojak pred dejanjem dejal, da "ne bo več sokriv za genocid". Dodal je, da je to, kar namerava storiti, minimalno trpljenje v primerjavi s trpljenjem Palestincev. Nato je zakričal "svoboda Palestini", se polil z vnetljivo tekočino in zažgal.

Vojak v kritičnem stanju

Tiskovna predstavnica ameriških zračnih sil Rose Riley je potrdila, da je šlo za aktivnega pripadnika oboroženih sil ZDA. Utrpel je zelo hude poškodbe, zato so ga reševalci prepeljali v eno od bolnišnic v Washingtonu, kjer je še vedno v kritičnem stanju, poroča CNN.

To sicer ni prvi tovrsten primer, saj se je po navedbah CNN decembra pred izraelskim konzulatom v Atlanti prav tako zažgala neznana oseba. Po navedbah policije je šlo verjetno za "skrajno dejanje političnega protesta". Na prizorišču so namreč takrat našli palestinsko zastavo.

Odkar so 7. oktobra v Gazi izbruhnili spopadi med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in izraelsko vojsko, se po vsem svetu redno odvijajo protesti v znak solidarnosti s Palestinci. V izraelskih napadih je bilo po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi doslej ubitih najmanj 29.692 ljudi, še 69.879 pa ranjenih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara 15:08 26.februar 2024.

    V usa vojski, je aktivna a ma baš vsaka navlaka.. tudi musli

  • Idioti 11:24 26.februar 2024.

    Če se samo spomnim , kako je ta USA banda reglala i delala štalo , ko se je Jan Palah zažgal v Pragi , pa je bil samo civilist !