Svet
7 ogledov

Predsednik bo odstopil

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Kirgizija. Odstavljeni predsednik Bakijev je sporočil, da je pripravljen odstopiti, a le pod pogojem, da se njemu in njegovi družini zagotovi varnost.

Včerajšnja ugibanja, da je predsednik Kurmanbek Bakijev začasni vladi verjetno postavil pogoje, pod katerimi bi bil pripravljen zapustiti domovino, so se izkazala za resnična.

Pogoji za odstop izpolnjeni
Bakijev je danes prvič po prevratu minuli teden sporočil, da je pripravljen odstopiti s položaja. "Kaj je pogoj za moj odstop? Če bo zagotovljena varnost meni in moji družini," je pojasnim novinarjem na jugu države.

Vodja varnostne službe v začasni vladi Kenešbek Dujšenbajev je že sporočil, da je vlada pripravljena zagotoviti varnost Bakijevu in njegovi vladi.

Debate s "krvavim diktatorjem" ne bo
Naslednji Bakijev predlog pa je naletel na manj odobravanja: željo, naj začasna premierka Roza Otunbajeva pride k njemu na pogovor, so v njenem kabinetu zavrnili z besedami, da se ne pogovarjajo s "krvavim diktatorjem".

Pred novinarsko konferenco je sicer vlada Bakijevu postavila ultimat, naj se preda, sicer ga bodo še danes aretirali. Odstavljenemu predsedniku so odvzeli imuniteto in proti njemu sprožili kazenski postopek. Ni pa jasno, česa je obtožen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.