Svet
27 ogledov

Predsednik mandat podelil Smeri

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovaški premier poraza koalicije po včerajšnjih volitvah ne prizna. Pripravljen popuščati celo glede marihuane in homoseksualcev.

Kot kažejo rezultati včerajšnjih volitev po preštetju praktično vseh glasovnic, je stranka premierja Roberta Fica Smer prejela daleč največ glasov med vsemi strankami - 34,8 odstotka, vendar pa so se precej slabše odrezali njeni dosedanji koalicijski partnerji.

Na drugi strani si je tesno večino uspela zagotoviti desnosredinska koalicija sedanjih opozicijskih strank. V 150-članskem parlamentu rezultati prinašajo 71 sedežev Ficovi koaliciji, na drugi strani pa 79 sedežev za desno sredino. In opozicijske stranke naj bi že danes začele tudi posvetovanja o sestavi prihodnje vlade.

Predsednik dal mandat Ficu
Fico poraza ne prizna; kot je napovedal, bo on tisti, ki bo začel pogovore o sestavi koalicijske vlade z vsemi strankami, ki so se uvrstile v parlament, začenši z najbolj uspešnimi. Če pa njegovi Smeri ne bo uspelo, potem bo spoštoval željo desnosredinske koalicije, da sestavijo lastno vlado.

Predsednik republike Ivan Gašparovič je že napovedal, da bo mandatarstvo poveril predsedniku stranke, ki je prejela največ glasov, torej Ficu in njegovi Smeri. Kot je dejal, je to "moralno" v dani situaciji.

Radičova je izključila možnost sodelovanja s Ficom in njegovo stranko. Prepričana je, da bo desni sredini uspelo sestaviti svojo vlado. "Pokazalo se je, da ni dovolj, da zmagaš na volitvah, ampak moraš imeti tudi možnost, da sestaviš koalicijo," je dejala.

Pripravljen popustiti celo glede marihuane in homoseksualcev
"Toda v tem primeru bo Smer zelo močna opozicija," je dejal in opozoril, da po njegovem mnenju ta koalicija ne bo zdržala niti enega leta. Gre za vrednostno preveč različno koalicijo, da bi zdržala, je menil. V tej luči je že tudi namignil, da bi se bil pripravljen pogovarjati o liberalizaciji marihuane in uvedbi homoseksualnega partnerstva, kot se za to zavzema SaS - ali pa konec koncev kot temu nasprotuje krščanski KDH.

 

Po drugi strani pa se voditeljica SDKU Iveta Radičova že pripravlja na prevzem nove vlade. Kot je dejala, je pripravljena postati prva slovaška premierka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.