Svet
6 ogledov

Predsednik pripravljen odstopiti

Državna televizija je včeraj predvajala zvočni posnetek nagovora predsednika Sal Žurnal24 main
Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je pripravljen do konca leta odstopiti s položaja. Protestniki s tem niso zadovoljni.

Salehov tiskovni predstavnik Amhed al Sufi je sporočil, da je predsednik odločitev sprejel po včerajšnjem sestanku z visokimi predstavniki jemenske vojske in plemenskimi voditelji. Ali Abdulah Saleh je zatrdil, da oblasti ne bo nikoli predal vojski.

Jemenski predsednik je doslej zavračal zahteve protestnikov, da bi moral nemudoma odstopiti. Zagotavljal je, da bo ostal na položaju vse do konca mandata leta 2013, na prihodnjih volitvah pa ne bo več nastopil.

V minulih tednih je bilo v nasilnih protestih in spopadih s policijo v Jemnu ubitih več kot 80 protestnikov. V nedeljo je Saleh razpustil vlado, v ponedeljek pa je na stran protestnikov prestopil eden najvišjih predstavnikov jemenske vojske, general Ali Mohsen al Ahmar.

Jemenska opozicija Salehove ponudbe ne bo sprejela. "Predsednikovo sporočilo je samo še en političen manever. To, kar je za nas bilo sprejemljivo včeraj, danes ni več," je dejal predstavnik opozicije Mohamed al Sabri.

Saleh je posvaril, da bi poskus državnega udara lahko sprožil državljansko vojno. Ameriški obrambni minister Robert Gates, ki je na obisku v Moskvi, pa je medtem opozoril, da bi lahko politična kriza v Jemnu slabo vplivala na boj Jemna proti teroristični mreži Al Kaida. Na vprašanje, ali podpira Saleha, je Gates odvrnil, da ne bo "govoril o notranjih zadevah Jemna".

V mestu Mukalah na jugovzhodu države so se v ponedeljek zvečer razvneli spopadi med vojsko in republikanko gardo, elitno enoto, ki je zvesta Salehu. Po navedbah bolnišničnih virov in očividcev sta bila pri tem ubita najmanj dva vojaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.