Svet
12 ogledov

Predsednik se boji ruskega vdora

ukrajina ukrajinski vojaki Reuters
Ukrajinski predsednik se boji ruskega vdora v državo. Ukrajinci pregnali ruske vojake, ki so vdrli s helikopterji in oklepniki.

Ukrajinski začasni predsednik Oleksandr Turčinov je izrazil zaskrbljenost, da obstaja resnična nevarnost, da bi po jutrišnjem referendumu Rusija zasedla še več ukrajinskih ozemelj. Kot je navedel, obstaja možnost, da bi ruska vojska napredovala globje v Ukrajino, poroča The Guardian. "Situacija je zelo nevarna. Ne pretiravam. Obstaja resna grožnja vdora na ukrajinsko ozemlje," je povedal v parlamentu.

Na ukrajinsko ozemlje vdrli ruski vojaki

Kot je zatrdilo ukrajinsko zunanje ministrstvo, je v vas Strilkove, severno od administrativne meje med Krimom in preostalo Ukrajino, vdrlo okoli 80 ruskih vojakov s helikopterji in oklepniki. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je zahtevalo takojšen umik vojakov in zagrozilo, da bodo z vsemi sredstvi ustavili rusko vojaško invazijo. Na kraj so priletela letala in padalci, ki so po navedbah ministrstva prisilili ruske vojake, da so s tremi helikopterji odleteli. V incidentu ni odjeknilo nobenih strelov. V bližini se nahaja plinska postaja. Ni jasno, ali je šlo za poizvedovalno misijo ali poskus širjenja ruskih vojakov na ozemlje.

Na vzhodu Ukrajine so dan pred za nedeljo napovedanim referendumom o odcepitvi avtonomne republike Krim razmere zelo napete, v spopadih med proukrajinskimi in proruskimi demonstranti pa sta bila ponoči v Harkovu ubita dva človeka.

Rusija blokirala resolucijo o Krimu

Rusija je v Varnostnem svetu ZN z vetom blokirala resolucijo o referendumu na Krimu. Resolucija, ki so jo predložile ZDA, podprle pa zahodne države, poziva vse države, naj ne priznajo referenduma o priključitvi Krima Rusiji, ki naj bi potekal v nedeljo. Kitajska se je glasovanja o resoluciji vzdržala.

Osnutek resolucije, v katerem je zapisano, da nedeljski referendum na Krimu ne bo imel veljave, je podprlo 13 od 15 članic Varnostnega sveta. Ker je Rusija, ki ima kot ena od petih stalnih članic pravico veta, to tudi uporabila, resolucija ni bila sprejeta. Kitajska, sicer tudi stalna članica VS ZN, se je glasovanja vzdržala, s čimer je Moskvo še bolj osamila pri reševanju krize v Ukrajini.

Varnostni svet ZN se je danes sestal na nujni seji na pobudo Washingtona, po tistem ko ZDA in Rusiji v petek ni uspelo doseči napredka v krizi na ukrajinskem polotoku Krim. Ameriški državni sekretar John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov na večurnih pogovorih v Londonu o krimskem vprašanju namreč nista našla skupnega jezika.

Komentarjev 7
  • Pepe007 08:10 16.marec 2014.

    ZDA se ne bi tako trudile za Ukrajino, če ne bi videle velikega profita.

  • Maxximus 00:19 16.marec 2014.

    Pa kaj pol delaš tu urkezi...spokaj v Rusijo al pa S. Korejo...tam ti bo lepše ;)

  • mojca003 22:05 15.marec 2014.

    Ampak za marsikoga je bil tudi Hitler car.