Svet
17 ogledov

Predsednik se je zjokal v kamero

Karzaj med današnjim govorom. Afganistan ima sicer eno najvišjih stopenj nepisme
1/2
Žurnal24 main
Afganistanski predsednik Hamid Karzaj med govorom ob dnevu opismenjevanja ni mogel zadržati solz. Rojake je rotil, naj pridejo k pameti in se še pravi čas pobotajo med seboj.

"Nočem, da bi bil Mirwais, moj sin, nekega dne tujec. Želim, da bo Afganistanec," je v čustvenem nagovoru pred dvorano, polno učiteljev in drugih predstavnikov s področja prosvete, dejal Hamid Karzaj, ki je ob tem spomnil, da je moral sam dolga leta prebivati v izgnanstvu, ker se je pred 30 leti boril proti Sovjetom.

"Zatorej pridite k pameti. Priča ste dogodkom, ki se dogajajo na naši zemlji in edino s skupnim naporom bo lahko to naša domovina," je dodal z mokrimi očmi.

Kaj natančno je vplivalo na Karzaja, da se je zlomil pred občinstvom in kamerami, ni znano, analitiki pa vedo povedati, da je Karzaj pod hudim pritiskom zaradi naraščajočega nasilja v državi. Povrh vsega ima težave tudi s svojo širšo družino. Eden od njegovih bratov je namreč v ZDA osumljen utaje davkov, drugega pa obtožujejo, da je na čelu opijskega kartela v Afganistanu.

Talibani ne popuščajo
Letošnje leto je najbolj krvavo po invaziji ZDA in zaveznikov ter posledičnem padcu talibanov. Karzajev načrt, da bi preko plemenskega srečanja oziroma džigre pobotal razdeljene voditelje posameznih provinc, od junija še ni doživel pravega uspeha, saj talibani pripravljenost na sodelovanje pogojujejo z umikom 150 tisoč tujih vojakov, med katerimi je trenutno tudi okoli 70 Slovencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.