Svet
5 ogledov

Predsednik se lahko vrne

Protest v Romuniji Reuters
Traian Basescu se po šestih tednih lahko vrne na položaj romunskega predsednika. Ustavno sodišče je namreč odločilo, da je bil referendum o njegovi odstavitvi neveljaven.

"Sodišče je ugotovilo, da je bila udeležba na referendumu nižja od praga, potrebnega za veljavnost referenduma," je novinarjem povedal eden od sodnikov. Dodal je, da je bila odločitev sprejeta s kvalificirano večino, po navedbah medijev s šestimi glasovi proti trem.

Odločitev o odstavitvi Basescuja je sprejel parlament, nato pa so izpeljali še referendum, ki ga je zahtevala vladajoča Socialno-liberalna koalicija (USL).  Velika večina, 87 odstotkov volivcev, je podprla odstavitev, a je bila volilna udeležba namesto zahtevane 50-odstotne 46-odstotna.

Nelegitimni predsednik

USL bo odločitev sodišča upoštevala. Vodja Nacionalno-liberalne stranke (PNL) Crin Antonescu, ki je od začetka julija opravljal dolžnosti predsednika, je dejal, da njegova stranka meni, da je današnja sodba nepravična, ker ne upošteva glasovanja 7,5 milijona Romunov. Dodal je, da je Basescu zanj "nelegitimen predsednik", ki ga politično ne bo priznalo.

Antonescu je pozval Romune k uporu proti predsedniku. Vse, ki se jim zdi, da danes ni bila spoštovana njihova volja, je pozval, naj pokažejo moč, ki jo imajo kot državljani. "Spoštujte zakone in ustavo, a poskrbite, da boste opaženi," je dejal.

Zahtevajo razveljavitev

Pred sodiščem se je danes zbralo okoli 200 ljudi, ki so pozivali k odstavitvi Basescuja. Organizatorji protesta, člani sindikata, naklonjenega USL, so še pred odločitvijo sodišča napovedali, da bodo vsak dan organizirali proteste in povzročili kaos, če bo sodišče razveljavilo volitve.

"Odločitev je nezakonita"

Romunski premier Victor Ponta in velik nasprotnik Basescuja pa je ostro napadel odločitev sodišča. "Odločitev ustavnega sodišča je nezakonita, nepravična in politično motivirana," je dejal Ponta  in napovedal obsežno ustavno reformo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.