Svet
10 ogledov

Predstavniki Kitajske in Tibeta sedli za mizo

Protesti proti Kitajski glede tibetanskega vprašanje še vedno ne pojenjajo, saj Žurnal24 main
Predsednik tibetanske vlade v izgnanstvu Samdhong Rinpoche in predstavniki kitajskih oblasti so v Shenzhenu sedli za mizo, da bi poskušali končati trenutno krizo v Tibetu.
"Upam, da bomo na tem srečanju dosegli nekatere pozitivne rezultate," je kitajski predsednik Hu Jintao povedal za medije, in ob tem poudaril, da mora biti Kitajska pozorna ne samo na to, kaj bodo odposlanci povedali, ampak tudi na to, kaj bodo naredili.

Kitajska dalajlamo obtožuje separatizma
Kitajska je dalajlamo že večkrat obtožila, da se zavzema za neodvisnost Tibeta in da je spodbujal nedavne nemire, in sicer z namenom, da bi pritegnil pozornost svetovne javnosti na Tibet v času pred poletnimi olimpijskimi igrami v Pekingu. Pred začetkom pogovorov je Kitajska objavila niz izjav, v katerih je dalajlamo obtožuje, da ni pripravljen na nikakršen kompromis.

Dalajlama, dobitnik Nobelove nagrade za mir leta 1989, je zavrnil tovrstne obtožbe in ob tem Kitajsko obtožil obsežnega kršenja človekovih pravic v Tibetu. Vztraja pri pobudi za večjo avtonomijo Tibeta pod kitajsko oblastjo.

Pogovori bodo potekali na neuradni ravni
Tibetanski voditelji v izgnanstvu so zadržani do današnjih pogovorov v Shenzhenu. Povedali so, da je njihova prednostna naloga končati trenutno krizo v Tibetu. Rinpoche je v soboto poudaril, da bodo pogovori potekali na neuradni ravni in da ne bodo enakovredni šestim prejšnjim krogom pogovorov, ki so se začeli konec leta 2002 in prekinili leta 2007. Kljub temu je povedal, da so veseli posvetovanj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.