Svet
34 ogledov

Predvideno zvišanje cen tudi do 40 odstotkov

slovenija 04.06.12, Spar, sadje, zelenjava, trgovina, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Posledice letošnje hude zime naj bi se šele dobro pokazale.

Mrzlo zimsko vreme ni nobena novost; težava je, ker se je zadnja hladna fronta prebila vse do Španije in Italije, kjer je v kombinaciji s poplavami na teh območjih pripeljala do tako imenovane "popolne nevihte", kot jo nazivajo kmetje, ki že opozarjajo na uničujoče pogoje za proizvodnjo zelenjave.

Kot piše BBC bodo slabi vremenski pogoji na omenjenih območjih vplivali na cene vrtnin v letošnjem letu. Po razgovorih s pridelovalci zaključujejo, da bodo zagotovo zrastle cene buč in solate, za ostale pridelke za zdaj še ne sklepajo ocen. Zaradi poplav v španski regiji Murcia in hladnega vremena v Italji se pridelovalci soočajo z neugodnimi razmerami za sajenje zelenjave, kot je brokoli, solata, paprika, jajčevci.

V zimskem času regija Murcija s svežo zelenjavo oskrbuje okrog 80 odstotkov evropskega trga; letos jim to ne uspeva. Izdatne padavine, ki so v zadnjih 30-tih letih najhuje prizadele območje Murcije je privedlo do tega, da so bili nekateri pridelovalci zelenjave prisiljeni slednjo naročiti iz ZDA, da bi tako oskrbeli svoje naročnike.

Podobna slika je tudi v Italiji; osrednji del države je v letošnji zimi pod debelo snežno odejo, v takšnih razmerah je pridelava zelenjave praktično nemogoča. Po predvidevanjih bodo takšne razmere vplivale na cene paradižnika, kumar, buč in paprike, ki so jih zasadili pred božičem.

Phillipe Binard z organizacije Freshfel Europe s sedežem v Bruslju je v pogovoru za BBC ocenil, da bodo težave, s katerimi se soočajo pridelovalci, pripeljale do neizogibnega zvišanja cen zelenjave, in sicer od 25 do 40 odstotkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • amanita 13:01 19.januar 2017.

    Kam pa ?

  • kapibara 09:50 19.januar 2017.

    Za to jo pa posadiš..

  • Harrison 07:29 19.januar 2017.

    Kg češenj na tržnici BTC je 25 eur. Tako da izvolite ! Verjetno je samo peška v češnji vredna 10 eur!