Svet
8 ogledov

Preganjani voditelji

Kosovski premier Hashim Thaci je ena "največjih rib" kosovskega organiziranega k Žurnal24 main
Hasim Thaçi. 
Obtožbe o prodaji organov zanika. Pisca poročila na Kosovu primerjali z 
Miloševićem.

Priština. Na Kosovu so se včeraj odzvali na obtožbe na račun premierja Hasima Thaçija. V danes uradno objavljenem poročilu v Svetu Evrope ga obtožujejo, da je vodja albanske mafijske združbe, ki se ukvarja s tihotapljenjem orožja, mamil in človeških organov. Poročilo je plod dveletne preiskave. Preiskovalca Dicka Martyja so celo označili za malega Miloševića, saj naj bi imel nekdanji srbski predsednik podobne obtožbe.

Thaçi pa ni edini voditelj, ki se srečuje z obtožbami. Zlorabe položaja so včeraj obtožili nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, v priporu pa se je prejšnji teden znašel tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.

Nekateri kazensko obravnavani visoki državniki po Evropi

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Julija Timošenko, 50, nekdanja ukrajinska premierka

Včeraj je ukrajinsko tožilstvo proti donedavni premierki sprožilo preiskavo zaradi domnevne zlorabe položaja. Denar za okoljske teme je domnevno zaradi krize namenila kar za izplačilo pokojnin.


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Helmut Kohl, 80, nekdanji nemški kancler

Med letoma 1993 in 1998 je za stranko pridobil dva milijona mark (milijon evrov) gotovine, česar stranka ni prijavila. Kohl donatorjev ni izdal, na koncu pa je tožilstvo pristalo na poravnavo v višini 150 tisoč evrov.


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Silvio Berlusconi, 74, italijanski premier

Eden od najbogatejših Italijanov se srečuje z množico obtožb. Med drugim je obtožen celo podkupovanja prič v primerih proti njemu. Zaradi zastaranja primerov in moči, da spreminja zakonodajo – dodelil si je imuniteto –, ostaja nekaznovan.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Milo Đukanović, 48, premier Črne gore

Pred dvema letoma ga je italijansko tožilstvo osumilo in zaslišalo zaradi kriminalnega združevanja v sklopu nezakonite mednarodne trgovine s cigareti. Zaradi imunitete, ki jo ima kot premier, pregona niso sprožili.


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

Jacques Chirac, 77, nekdanji francoski predsednik

Nekdanjemu francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu še vedno sodijo zaradi sumov korupcije med letoma 1977 in 1995, ko je bil župan Pariza. Grozi mu do deset let zapora.


 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

Ivo Sanader, 57, nekdanji hrvaški premier

Od prejšnjega tedna je v priporu v Avstriji. Na Hrvaškem ga obtožujejo pranja državnega denarja prek podjetja Fimi-Media. Sanaderja sumijo tudi korupcije v več državnih podjetjih in sumljivih poslov z avstrijsko banko Hypo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.