Svet
18 ogledov

"Prehod tovornjakov je invazija"

Ruski konvoj EPA
Prvi tovornjaki zapeljali čez rusko-ukrajinsko mejo. Ukrajinci govorijo o invaziji, Rusi pa so se preprosto naveličali čakanja na dovoljenje in ukrepali.

Iz Moskve so sporočili, da so tovornjaki s humanitarno pomočjo čez mejo krenili pod okriljem Rdečega križa.

"Gre za neposredno invazijo. Mejo so prečkala vojaška vozila pod cinično krinko Rdečega križa," pa je ocenil vodja ukrajinske varnostne službe Valentin Nalivajščenko, ki je ruski konvoj označil za "dobro načrtovano nevarno provokacijo".

Separatisti bodo varovali konvoj

Po navedbah drugega neimenovanega ukrajinskega varnostnega uradnika je izključno Moskva sedaj odgovorna za varnost konvoja, medtem ko ta prečka ozemlje pod nadzorom proruskih upornikov.

A separatisti so že zatrdili, da bodo varovali konvoj. Neimenovan predstavnik separatistov je po pisanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass dejal, da so pripravljeni varovati in nadzirati prevoz tovora. "Upamo tudi na preudarnost ukrajinske strani, da ne bo uporabila sile proti humanitarnemu konvoju," je dodal.

Rdeči križ ga ne spremlja

Ukrajinska mejna služba je sporočila, da so začeli tovornjaki, ki so šli skozi carinski pregled, nekaj po 10. uri po srednjeevropskem času prečkati rusko-ukrajinsko mejo na mejnem prehodu Doneck-Izvarino. Po navedbah službe so tovornjaki mejo prečkali brez spremstva predstavnikov Mednarodnega odbora Rdečega križa, kot je bilo po načrtu predvideno.

Rusko zunanje ministrstvo je sicer pred tem zatrdilo, da je Mednarodni odbor Rdečega križa izrazil pripravljenost spremljati konvoj in deliti pomoč. Rdeči križ je po drugi strani nato sporočil, da konvoja ne spremlja, saj da niso prejeli zadostnih varnostnih zagotovil.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:23 22.avgust 2014.

    Razbijte jih ko panta pitu ,da se bodo enkrat za zmeraj naučil evropskih manir.