Svet
9 ogledov

Preiskava WikiLeaksa

Pentagon in pravosodno ministrstvo sprožila kriminalistično preiskavo. Ustanovitelj spletne strani Julian Assange naj bi se skrival v Londonu. Ekvador Assangu ponudil brezpogojni azil.

Julian Assange naj bi se po navedbah Washington Posta trenutno skrival v Londonu zaradi domnevne zlorabe dveh žensk na Švedskem.  

Preiskava v teku
Glavni ameriški državni odvetnik Eric H. Holder Jr. novinarjem ni želel razkriti, ali bo Assange dejansko obtožen kakšnega kriminalnega dejanja. Tudi če ga ameriške oblasti česa obtožijo in uspešno poskrbijo za njegovo izročitev, ostajajo težave, povezane z občutljivostjo prvega amandmaja ameriške ustave.

"Prepričan sem, da pravosodno ministrstvo išče načine za trdno obtožbo Assanga,'' je dejal nekdanji član razširjenega sveta CIA Jeffrey H. Smith. Assange je pozno sinoči prek video posnetka predsedniku Obami sporočil, da je njegova administracija ''režim, ki ne verjame v svobodo tiska, niti, kako se v zvezi s tem primerno ukrepa".

Ekvador Assagnu azil
Ekvador je ustanovitelju spletne strani WikiLeaks že ponudil azil ''brez pogojev in dodatnih zapletov'', je za portal Ecuadorinmediato povedal namestnik ekvadorskega ministra za zunanje zadeve Kintto Lucas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.