Svet
11 ogledov

Preiskovalcem omogočen dostop

Razbitine malezijskega letala v Ukrajini Profimedias
Posnetki pogovorov proruskih separatistov kažejo na to, da so letalo sestrelili separatisti. Preiskovalcem bodo omogočili varen dostop.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine bodo mednarodnim preiskovalcem omogočili dostop do razbitin malezijskega potniškega letala, ki je z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na ozemlju pod njihovim nadzorom.

Separatisti so po pogovoru s predstavniki Ukrajine, Rusije in Ovseja iz tristranske kontaktne skupine za ukrajinsko krizo pristali na to, da bodo zaprli kraj strmoglavljenja letala in lokalnim oblastem omogočili dostop do posmrtnih ostankov žrtev. Varnostna zagotovila so dali tako ukrajinskim kot mednarodnim preiskovalcem, pa tudi predstavnikom Ovseja, so sporočili iz Ovseja.

Potniško letalo malezijske letalske družbe Malaysian Airlines, ki so ga včeraj sestrelili v bližini ruske meje,  je po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax letelo po isti zračni poti, kot letalo ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Putinovo letalo skoraj identično malezijskemu."

"Zračni poti Putinovega in malezijskega letala se na določeni točki križata. Ta točka je blizu Varšave, na višini 10.100 metrov," je povedal vir agencije Interfax, ki ni hotel biti imenovan. "Malezijsko letalo in letalo s katerim je letel Putin, sta podobni, podobne so dimenzije, tudi barve. Iz večje oddaljenosti sta letali skoraj identični," dodaja vir.

Na portalu Gazeta.ru so informacije agencije Interfax zanikali. Njihov vir namreč trdi, da je letalo ruskega predsednika kot vedno vzletelo na mednarodnem letališču Vnukovo v bližini Moskve, vendar ni letelo čez ukrajinski zračni prostor.

Letalo zadeli proruski skrajneži?

Ukrajinska tajna služba SBU je objavila posnetek telefonskih pogovorov proruskih skrajnežev na vzhodu Ukrajine, ki naj bi dokazoval krivdo za sestrelitev malezijskega potniškega letala. Kot je sporočila SBU, so proruski skrajneži le nekaj minut po strmoglavljenju boeinga 777 ruski vojski sporočili, da so zadeli letalo. Domnevali so, da gre za ukrajinsko vojaško letalo antonov. "Poročajo, da je ukrajinsko transportno letalo AN-26. Ampak na letalu piše Malaysian Airlines," pravi upornik.
V enem od telefonskih pogovorov vodja proruskih skrajnežev Igor Bezler ruskemu obveščevalnemu častniku sporočil, da so uporniki zadeli letalo. V drugem pogovoru eden od proruskih skrajnežev sporoči,  da gre "stoodstotno za potniško letalo" . Upornik nato poroča o tem, da so na prizorišču številna trupla, videti je tudi nekaj osebnih dokumentov.
V tretjem pogovoru pa naj bi drugi vodja proruskih skrajnežev Nikolaj Kozicin neimenovanemu borcu dejal, da so bili na krovu malezijskega letala najverjetneje vohuni, saj sicer nima smisla, da bi letelo nad tem območjem."Zakaj, za vraga, bi sicer leteli tu? Tu je vojna!" pravi Kozicin.
Odkar je na območju spopadajo proruski uporniki in ukrajinske sile, je bilo sicer sestreljenih več ukrajinskih vojaških letal in helikopterjev. Samo v sredo so uporniki skušali sestreliti dva ukrajinska lovca.
Letalo je zadela raketa zemlja zrak, so jo izstrelili ruski separatisti, so prepričani v Washingtonu.

Klica na pomoč ni bilo

Proruski separatisti so že medtem našli črno skrinjic letala, iz ukrajinske agencije za nadzor zračnega prometa pa so sporočili, da posadka med poletom čez Ukrajino pred strmoglavljenem ni poročala o težavah. Družba Malaysia Airlines je kontakt z letalom zgubila v ukrajinskem zračnem prostoru.

Na krovu letala je bilo 154 nizozemskih državljanov, 43 Malezijcev, 27 državljanov Avstralije, 12 Indonezijcev, devet britanskih državljanov, štirje Nemci, trije Filipinci in kanadski državljan, so sporočili iz Malaysia Airlines. Državljanstvo 41 potnikov še ni znano. Slovencev na letalu, kot je znano, ni bilo.

Na letalu mednarodni strokovnjaki

Na letalu je bilo tudi 108 strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na poti na mednarodno konferenco o boju proti aidsu v avstralskem Melbournu. Nekatere strokovnjake so na poti v Avstralijo spremljali tudi družinski člani. Med potniki na letalu je bil tudi nekdanji predsednik omenjene združbe in vodilni nizozemski raziskovalec Joep Lange.

Četrto sestreljeno potniško letalo

Ukrajinske oblasti so sinoči zračni prostor nad vzhodom države do nadaljnjega zaprle. Kot je sporočila evropska agencija za varnost zračnega prometa Eurocontrol, je zračni prostor zaprt na vseh višinah, tako da piloti ne morejo uporabljati koridorjev nad tem območjem.Če informacija o sestrelitvi izkaže za resnično, bo to četrto potniško letalo, ki je bilo sestreljeno po letu 1978

Komentarjev 3
  • Igor Đukanović 12:29 18.julij 2014.

    Verjamem, da je vojaškim strokovnjakom zelo enostavno ugotoviti, a je letalo zadela s tal izstreljena raketa ali drugo letalo. A mene bolj zanima lažje preverljiva informacija, kdo se je domislil, da to potniško letalo polno otrok pošlje čez območje vojaških ...prikaži večh spopadov. Vemo, da je tako v Rusiji kot v Ukrajini razširjena homofobija, a od nizozemske komercialne družbe bi pričakoval odgovornejše odločanje.

  • klemenmo 11:09 18.julij 2014.

    mogoče pa niso bili uporniki:http://www.liveleak.com/view?i=ce8_1405649759

  • mrki 08:46 18.julij 2014.

    sej kmalu še za burek ne boste imeli več , če pišete take bedarije , namesto da se bi poglobili v tole !! dostpno včeraj okoli 21 ure !!http://mashable.com/2014/07/17/malaysia-airlines-ukraine-russia-cossacks-leaked-audio/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link