Svet
11 ogledov

Preiskovali tudi goljufije v Sloveniji

Opozorilo, o nepravilnostih pri ustanavljanju agencij,  je pomembno tudi za Slov Žurnal24 main
Evropski urad za boj proti goljufijam Olaf je lani med 354 obravnavanimi primeri v EU, obravnaval tudi dve slovenski goljufiji, a podrobnosti niso znane.

Olaf je v lanskem letu odprl 220 novih preiskav, največ zaradi goljufij v institucijah in telesih EU, zaprl pa jih je 188.

Tako je eden od izpostavljenih primerov sprožitev preiskave zaradi številnih nepravilnosti pri vzpostavljanju nove agencije EU. Ob hitenju pri vzpostavljanju te nove agencije, ki ni imenovana, po navedbah urada niso bili spoštovani ključni elementi finančnega upravljanja in nadzora.

Drugi primer, na katerega opozarja Olaf, je goljufija nekdanjega evropskega poslanca, ki je z nepravilnim prikazom izdatkov proračun Evropske unije v enem letu oškodoval za 40 tisoč evrov. Poslanec je bil obsojen na dve leti zaporne kazni.

Tretji primer, ki ga je izpostavil urad, je preiskava glede zlorab v okviru kmetijsko-razvojnega programa Sapard, predvsem v Bolgariji. Bolgarija je tudi država, glede katere je imel Olaf konec lanskega leta odprtih največ preiskav, in sicer 68. Sledi Belgija z 48 primeri. Samo na Danskem in Finskem ni bilo konec lanskega leta obravnavanega nobenega primera.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.