Svet
14 ogledov

Preizkusili prvo pleskavico iz laboratorija

hamburger Žurnal24 main
Znanstveniki so danes v Londonu javnosti predstavili prvo govejo pleskavico, umetno ustvarjeno v laboratoriju.

Meso so namreč vzgojili iz mišičnih celic krave. Edinstveno pleskavico so prostovoljci v britanski prestolnici že preizkusili, znanstveniki pa upajo, da je to začetek prehranske revolucije.

Znanstvenikom je v laboratoriju uspelo vzgojiti 140 gramov govejega mesa, kar jih je stalo več kot 250.000 evrov. Za boljši okus so mesu nato sicer dodali še sol, krušne drobtine in jajca v prahu, za barvilo pa so uporabili sok pese in žafran.

Profesor Mark Post z nizozemske univerze v Maastrichtu, katerega laboratorij je vzgojil meso, trdi, da je njihova govedina varna in ima potencial, da v prehrani na milijone ljudi nadomesti normalno meso. Laboratorijsko meso bi se lahko po mnenju njegove ekipe na policah trgovin pojavilo že čez 10 do 20 letih.

Mnogi so namreč zaskrbljeni, da naraščanje povpraševanja po mesu predstavlja nevzdržen pritisk za naš planet, tako z vidika zadovoljevanja potreb živali po hrani kot tudi plina metana, ki ga proizvajajo živali in prispeva h globalnemu segrevanju ozračja. Post zato upa, da bo v laboratoriju vzgojena govedina prinesla odgovore na pomembne svetovne izzive.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.