Svet
18 ogledov

Prek spleta svetoval samomor

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Nekdanjemu medicinskemu ˝bratu˝, ki je prek spleta dva internetna uporabnika napeljal k samomoru, grozi 15-letna zaporna kazen in 22.000 evrov denarne kazni.

47-letni William Melchert-Dinkel je prek spletne svetovalnice k samomoru leta 2005 napeljlal 32-letnega Marka Drybrougha iz Velike Britanije in leta 2008 18-letno Kanadčanko Nadio Kajouji.

Melchert-Dinkel se je predstavljal kot medicinska sestra in spletnim uporabnikom svetoval, kako narediti samomor. Med potekom sojenja je priznal, da je za njegove nasvete zaprosilo ˝nekaj˝ ljudi.

Pravni strokovnjaki ob tem pravijo, da bo 47-letnika zelo težko kaznovati, saj več kot deset let star zakon ameriške zvezne države Minnesota takšne situacije ne opredeljuje.

Melchert-Dinkel namreč ni fizično pomagal k samomoru, ampak je le podajal tehnične nasvete. Poleg tega pa sta se samomora zgodila izven meja njegove države.

Oblasti v Minnesoti so sicer preiskavo primera začele marca leta 2008, ko jih je nek britanski aktivist obvestil, da nekdo prek spleta ljudem svetuje, da naj si vzamejo življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.