Svet
825 ogledov

Prek Twitterja napovedal raketni napad na Sirijo

Donald Trump
"Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove 'pametne'."

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo.

"Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in "pametne". Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa," je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Kaznovanje za kemični napad

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Trump je v torek odpovedal načrtovano pot v Južno Ameriko, da bi se osredotočil na Sirijo. Svoje načrte za konec tedna je odpovedal tudi ameriški obrambni minister James Mattis.

Rusko svarilo

Rusija je sicer danes posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. "Upamo, da se bodo vse strani ognile korakom, ki jih v resnici ni nič izzvalo in bi lahko destabilizirali že tako krhke razmere v regiji," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Mesto Duma v Siriji | Avtor: Profimedia Profimedia

"Situacija je napeta," je nadaljeval Peskov, ki je pozval k nepristranski preiskavi domnevne uporabe kemične orožja v Dumi, zadnjem kraju pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Ruski veto v VS ZN

Rusija je v torek v Varnostnem svetu ZN vložila veto na ameriški predlog resolucije o preiskavi napada na Dumo in sama vložila dva predloga resolucije o preiskavi napada, ki prav tako nista dobila podpore.

Rusija je sporočila, da njeni vojaški strokovnjaki niso našli nobenih dokazov o kemičnem napadu v Dumi, in nakazala, da so uporniki uprizorili napad ali razširili govorice o njem, da bi pripisali krivdo Damasku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • bigbang 17:31 12.april 2018.

    Everywhere you go, chaos is left behind' – Russia’s UN envoy to US over 'chem attack' in Syria https://www.youtube.com/watch?v=KwpgwBZTyqM

  • Žurnalček 11:05 12.april 2018.

    Mal je zaheban , ker je Rus rekel , da bo unićil tudi mesto lansiranja , tako da Izrael odpade , kakor tudi Zalivske države. Fasal jih bodo najprej Francozi, potem Angleži, USA se bo pa smejala !

  • jozicamurn 17:09 11.april 2018.

    ZDA nimajo tam kaj delati, ker so okupatorji na ozemlju Sirije. Kakršnokoli vdiranje sil kot so Izrael, Kurdi. ZDA-isis glavorezci in Turki, v primeru da so proti legitimno demokratsko izvoljenemu predsedniku Assadu in proti Rusiji, so dejansko tam okupatorji teroristi ...prikaži več in biznis teroristi iz drugega kontinenta, ki tam nimajo sploh kaj iskati. Edino če želijo sodelovati z Assadom in Rusijo proti teroristom, so dobrodošli, drugače pa pokarijate zadeve in domov okupatorji! Yankee go home.