Svet
28 ogledov

Prekinitev ognja velja tudi v Alepu

Spopadi v Alepu EPA
ZDA in Rusija sta se dogovorili za razširitev prekinitve ognja v Siriji namesto Alep.

Kot so na State Departmentu zapisali v sporočilu za javnost, je razširitev prekinitve ognja na pokrajino Alep in istoimensko mesto stopila v veljavo minuto po polnoči po krajevnem času (ob 23.01 po srednjeevropskem času). Od takrat so kljub nadaljevanju bojev zaznali na splošno zmanjšanje nasilja.

ZDA se usklajujejo z Rusijo glede nadzorovanja prekinitve ognja in pozivajo vse strani, naj se držijo dogovora, so še sporočili z ameriškega zunanjega ministrstva.

Posledice so lahko katastrofalne

Odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je opozoril, da bi bile posledice katastrofalne, če se boji v sirskem Alepu ne bodo končali. "Alternativa je resnično precej katastrofična, ker bi se lahko 400.000 ljudi premaknilo proti turški meji," je dejal de Mistura.

De Mistura je poudaril, da je nov krog mirovnih pogajanj v Ženevi odvisen od prekinitve ognja. "Alep je preizkus," je dejal.

Podobno opozorilo je prišlo tudi iz ust zunanjih ministrov Francije in Nemčije. "Če v nekaj urah ne bo dosežena prekinitev ognja v Alepu, bo vse propadlo," je dejal francoski minister Jean-Marc Ayrault. Frank-Walter Steinmeier je pristavil, da brez prekinitve ognja ne bo mirovnih pogajanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.