Svet
21 ogledov

Prekinitev premirja že po nekaj urah

Sirija
1/3
EPA
Prvi dan premirja je bilo v Siriji ubitih 62 ljudi. Bomba je eksplodirala tudi v bližini otroškega igrišča.

Kljub temu, da so sirske oblasti pristale na premirje vsaj v prazničnem času muslimanskega praznika kurban bajram, je bilo že prvi dan premirja ubitih 61 ljudi. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, je bilo premirje kršeno v več delih države.

Med žrtvami tudi otroci

Samo v Damasku je v eksploziji bombe umrlo najmanj 5 ljudi, več kot 30 je ranjenih, med njimi tudi otroci. Avtomobil, v katerem je bila nameščena bomba, je bil parkiran v bližini otroškega igrišča. Po poročanju tujih medijev naj bi bila tarča stanovanja, v katerih prebivajo policisti z družinami.

Pravica do odgovora na napade

V Siriji naj bi od danes za štiri dni zavladala prekinitev ognja. Tako režimska vojska kot uporniška Svobodna sirska vojska sta namreč pristali, da med kurban bajramom položita orožje. A hkrati sta si obe pridržali pravico do odgovora na napade, poleg tega pa nekateri uporniki na prekinitev ognja niso pristali.

Prekinitev sovražnosti med kurban bajramom je predlagal posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Lakhdar Brahimi, režim in glavna uporniška oborožena skupina pa sta nanj pristala šele v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.