Svet
15 ogledov

Preko 3 tisoč volilnih pritožb

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Afganistanska komisija za volilne pritožbe je v zvezi s sobotnimi parlamentarnimi volitvami prejela več kot 3 tisoč pritožb, od tega se jih več kot 1300 nanaša na sam volilni dan.

Kot je povedal predstavnik komisije, pristojne za preiskavo kršitev med volilno kampanjo in samimi volitvami, Ahmed Zia Rafaat, so doslej v zvezi s sobotnim volilnim dnem prejeli 1388 pritožb, vse od začetka volilnega procesa aprila letos pa še 1700.

Sam obseg nepravilnosti in poneverb bo znan šele po objavi volilnih izidov. Prve delne izide je pričakovati v sredo, dokončni pa ne bodo znani pred 31. oktobrom.

Svoj glas na volitvah 249 poslancev volesi džirge, spodnjega doma afganistanskega parlamenta, je oddalo več kot štiri milijone Afganistancev. Po podatkih volilne komisije se je volitev udeležilo 40 odstotkov registriranih volivcev.

Volitve, polne nepravilnosti
Sobotne parlamentarne volitve v Afganistanu so bile druge od padca talibanskega režima leta 2001. Po pričakovanjih so jih zaznamovale številne nepravilnosti, med drugim ponarejeni volilni lističi in prisilno glasovanje. Afganistanski uporniki so na volilni dan izvedli tudi več napadov, ki so terjali nekaj deset mrtvih.

Kot smo poročali v nedeljo, so po volitvah našli tudi trupla štirih članov volilne komisije.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.