Svet
37656 ogledov

Prelomnica: 80-letnika bi lahko vrnili na starost 26 let

Starost Profimedias
Nova spojina iz prašičje krvi odpravlja staranje pri podganah, trdijo znanstveniki, ki so zaslužni za prelomno študijo, ki navdaja z upanjem na daljšo in aktivno starost.

Soavtor študije Steve Horvath pravi, da "komaj verjame, kako globoki so učinki epigenetskega pomlajevanja", piše britanski Independent.

Raziskovalci v novi študiji trdijo, da lahko novo terapevtsko sredstvo, razvito iz spojin, ki so jih našli v prašičji krvi, obrne starost podgan.

V skladu z novo študijo, ki je bila nedavno objavljena v reviji GeroScience, je bilo zdravilo proti staranju, imenovano E5, razvito iz krvi mladega prašiča in vbrizgano starim podganam.

E5, ki je sestavljen iz kompleksnih nanodelcev in mlade plazme, pridobljene od prašičev, lahko v povprečju za skoraj 70 odstotkov obrne biološke ure podgan, so povedali raziskovalci. Med njimi so tudi raziskovalci s Kalifornijske univerze v Los Angelesu (UCLA).
Če bi lahko rezultate prenesli na ljudi, bi to pomenilo, da bi 80-letnika vrnili na starost 26 let, trdijo znanstveniki.

"Na začetku sem komaj verjel v globoke epigenetske pomlajevalne učinke E5. Vendar naše ugotovitve trdno podpirajo vzporedne študije na glodavcih iz različnih laboratorijev," je v izjavi povedal soavtor študije Steve Horvath.

podgane | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Spremenili biološko starost krvi, srca in jeter

V raziskavi so znanstveniki ugotovili, da je obdelava s prašičjo krvjo, ki so jo uporabili v različnih tkivih podgan, spremenila tudi biološko starost krvi, srca in jeter.

"Zdravljenje je več kot prepolovilo epigenetske starosti krvnega, srčnega in jetrnega tkiva," so v študiji, ki jo navaja Independent, zapisali znanstveniki.

Učinek pomlajevanja je bil "manj izrazit, vendar statistično pomemben" tudi v možganih. Raziskovalci so navedli, da so bili priča "postopnemu izboljšanju" delovanja teh organov, opazili pa so tudi vedenjske in kognitivne izboljšave.

"Ugotovili smo, da je zdravljenje s frakcijo plazme dosledno učinkovito tako pri samcih kot pri samicah podgan, saj je drastično zmanjšalo epigenetsko starost številnih tkiv podgan," so povedali raziskovalci.

Novi rezultati ponujajo tudi vpogled v skupne biološke mehanizme pri različnih vrstah sesalcev. Čeprav je treba zdravljenje še preizkusiti na ljudeh, so raziskovalci optimistični.

Fitnes, vadba, starostniki | Avtor: Profimedia Profimedia

S pomlajevanjem nad sistemske bolezni

V prihodnosti bi "namesto individualnega zdravljenja bolezni" lahko obstajala možnost uporabe pomlajevanja za sistemsko zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni.

Obstajajo pa tudi razlogi za skepso glede prenosa ugotovitev na ljudi. Znanstveniki so poudarili, da se lahko označevalci staranja opaženi pri podganah v študiji, po vrednostih in vzorcih bistveno razlikujejo od človeških.

"Kar je lahko škodljivo za eno vrsto, je lahko nepomembno za drugo," so dejali in namignili, da bi to lahko bil razlog, zakaj številna zdravljenja za pomlajevanje niso učinkovita pri prehodu z glodavcev na ljudi.

Več avtorjev študije je ustanoviteljev, lastnikov, zaposlenih ali svetovalcev biotehnološkega podjetja Yuvan Research Inc, ki se ukvarja z razvojem zdravil za pomlajevanje, še navaja Independent.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 13
  • marko256 12:28 21.november 2023.

    Nebojte se, da neboste umrli. Za testiranje bodo uporabili nekaj revežev ja potem pa jih hitro dali v prvo vojno vrsto. Naprej pa bodo do seruma prišle samo neverjetno bogate hijene, katirim bomo še maj pomembni.

  • ico8 18:56 19.november 2023.

    Spet se bodo rdeci postenjaki hodili "zdraviti" v Svico, samo vracali se bodo se pa kot vecji prasci kot so sli...

  • Avatar MS
    MS 18:04 19.november 2023.

    Tudi če bi bilo res kaj bi s tem pridobili? Staranje ne bi bilo več razlog za umiranje! Svetovna populacija bi rapidno naraščala! Blagovni viri nebi več zadoščali za vse in začela bi se morija za hrano, vodo prostor! Pustimo ...prikaži več naravi naravno selekcijo in ravnotežje!