Svet
5 ogledov

Preložili poročili o Srbiji in Kosovu

evropska komisija Shutterstock
Evropska komisija se je danes odločila, da preloži objavo poročil o napredku Srbije in Kosova ter da tako Beogradu in Prištini še nekaj časa za dogovor o severu Kosova.

Predsednika vlad Srbije in Kosova, Ivica Dačić in Hashim Thaci, bosta v sredo v Bruslju nadaljevala dialog pod okriljem EU.

"Pozvala sem ju, naj prideta v konstruktivnem duhu, pripravljena na preučitev različnih možnosti in na dogovor o vzajemnem kompromisu," je poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton ob potrditvi novega, devetega kroga dialoga, ki bo v sredo v Bruslju.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle bo tako popoldne v Strasbourgu predvidoma predstavil le poročilo o napredku Makedonije.

Pripravo vseh treh spomladanskih poročil so komisiji decembra lani zaupale članice unije. Na podlagi poročil komisije mora vrh EU v skladu z decembrskimi sklepi do konca junija letos oceniti, ali bo unija začela pristopna pogajanja s Srbijo in Makedonijo ter pogajanja o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu s Kosovom.

Komentarjev 2
  • privat 10:03 21.april 2013.

    srbijo je treba prisiliti da ve ,da nikoli ne bo plenila tuje teritorije,morila otrok,posiljevala žensk ...in nasploh od kje do kje je tako imenovana Srbija...?? Samo okolica beograda ,pa še to ni beograd ampak beogradski pašaluk!...Srbija ogroža mir na tem ...prikaži več delu evropskega kontinenta in je vsekakor problem ,ki se ga mora rešiti pred vstopom te izmišljene zločinske državice. Free vojvodina ,izbris nekih rep od srbije,free Sanjak in problem je rešen za tisočletja!

  • Oseba_ 16:20 16.april 2013.

    Kosovo je od Srbije