Svet
11 ogledov

Premier odstopil, delnice strmoglavile

Jukio Hatojama. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Jukio Hatojama - odstopil zaradi dogovora o vojšakem oporišču. Opravičil se je, ker je povzročal težave.

"Delo vlade ni odražalo želja javnosti. Opravičujem se vam, ker se vam povzročil velikanske težave," je ob napovedi odstopa odpovedač japonski premier Jukio Hatojama. Na položaju je bil le kratek čas. Izvoljen je bil konec avgusta s svojo levosredinsko Demokratsko stranko (DPJ) na parlamentarnih volitvah dosegel zgodovinsko zmago in Liberalnodemokratsko stranko (LDP) po več kot 50 letih skoraj neprekinjenega vladanja pregnal z oblasti.

Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri vrednosti 9603,24 točke, kar je 108,59 točke oz. 1,12 odstotka manj kot v torek. Padec deloma pripisujejo tudi odstopu premierja.

Odneslo ga je vojaško oporišče
Pred volitvami je Hatojama obljubljal, da bo z otoka Okinava odstranil ameriško vojaško oporišče, a je nato od te odločitve odstopil.  Konec maja je z ZDA dosegel dogovor, da ameriška baza na otoku ostane, kar pa je zelo razjezilo prebivalce otoka in SDP. Da njegova izjava o tem, da  delo vlade ne odraža želja javnosti, potrjujejo tudi javnomnenjske raziskave. Priljubljenost Hatojame je z 70 odstokov ob lasnkih parmanetranih volitvah strmoglavila na 20 odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.