Svet
14 ogledov

Premier se bo odpovedal plači

Japonci še vedno odpravljajo posledice uničujočega potresa in cunamija. (Foto: E Žurnal24 main
Japonski premier Naoto Kan se bo odpovedal plači premierja, dokler ne bo konec jedrske krize v državi. Posvetil se bo tudi japonski energetski politiki.

Plača japonskega premierja sicer znaša nekaj več kot 14 tisoč evrov. Kan bo do nadaljnjega tako prejemal le plačo, ki mu pripada kot članu parlamenta. Poleg tega je napovedal, da bo Japonska začela razmišljati o uporabi alternativnih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija.

Končno doma
Današnji dan je pomemben tudi za okoli sto ljudi, ki so jih po nesreči izselili iz neposredne okolice jedrske elektrarne Fukušima. Omogočili so jim kratek obisk doma, da so lahko vzeli nekaj svojih stvari.

 

S seboj nisem vzel niti zdravil, čeprav sem kronični bolnik. Moram jih iti iskat.
Eden od prebivalcev, ki so prvič po katastrofi obiskali svoj dom.

Pred obiskom so si seveda morali nadeti zaščitne obleke. S seboj so lahko nesli le eno majhno torbo, v katero so lahko nabrali svojo lastnino. Na domovih so se lahko zadržali le dve uri. Po dveh urah so se prebivalci morali vrniti v bazo, kjer so jih pregledali zaradi izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju.

Za nekatere je bil to prvi obisk doma po 22. aprilu, ko je japonska vlada ukazala evakuacijo 20-kilometrskega pasu okoli jedrske elektrarne.

Več kot 78 tisoč ljudi znotraj 20-kilometrskega pasu okoli jedrske elektrarne Fukušima je bilo evakuiranih. V najhujši nesreči po Černobilu pred 25 leti je prišlo do topljenja sredic v več reaktorjih. Velike količine visoko radioaktivne vode so se iztekle v okolico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.