Svet
15 ogledov

Premierjeva ljubica vohunila za ženo

Jana Nagyova Reuters
Češko pretresa politični škandal, v katerega je vpleten premier Petr Necas in njegova domneva ljubica ter tesna sodelavka Jana Nagyova.

Vodjo kabineta češkega predsednika vlade, Jano Nagyova, so aretirali. Osumljena je vohunjenja za tremi osebami, med drugim tudi za premierjevo ženo Radko. Kot poročajo, naj bi imela Nagyova in češki premier Petr Necas afero.

Petr Necas | Avtor: Reuters Reuters
Predstavnik tožilstva Ivo Istvan je aretacijo Nagyove potrdil, ni pa želel komentirat govoric o izvenzakonski zvezi predsednika vlade, ki ga je po izbruhu škandala češki predsednik Milos Zeman že pozval k odstopu. Istvan je tudi povedal, da je osumljenka za trojico vohunila iz zasebnih vzgibov, delo pa je zanjo opravila vojaška obveščevalna služba. "Preverjamo,“ pa se je glasil Istvanov odgovor na vprašanje, ali je premier za vohunjenje vedel. 

Premier je na predsednikov poziv, naj se umakne, izjavil, da za to nima razlogov in da se njegova vera v svojo zaposleno ni omajala.

Premier se ločuje

Nagyova je že od leta 2006 šefica Necasovega kabineta, ki je bil v tistem času minister za delo. Kot namigujejo mediji, je imela Nagyova velik vpliv na premierja, ki je pred nekaj dnevi razglasil, da se z ženo ločujeta.

Poleg Nagyove so aretirali tudi nekdanjega šefa in visokega oficirja vojaške obveščevalne službe. Preiskovalci so poleg tega potrdili, da zaradi suma korupcije preiskujejo tri nekdanje člane Necasove stranke. Trojica se je konec 2012 odpovedala mandatu, ker se ni strinjala z novimi davčni zakoni. Pozneje so se zaposlili na visoke položaje v javni upravi. Pri tem naj bi jim pomagala Nagyova, ki je vplivala na premierja. Tudi slednji je zato pristal pod lupo preiskovalcev, prav tako zaradi suma korupcije.

Skupaj naj bi v četrtkovi raciji aretirali osem oseb in zasegli 6 milijonov evrov ter več deset kilogramov zlata.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 17:41 15.junij 2013.

    Te kurbirskopolitične kombinacije so vedno najbolj sočne. Takrat, ko postane zgornja glava podrejena spodnji glavici pa postane vzburljivo.