Svet
6 ogledov

Premierju se obeta zmaga

Viktor Orban Reuters
Volitve na Madžarskem končane, zmagal naj bi Fidesz.

Na Madžarskem so se ob 19. uri zaprla volišča na parlamentarnih volitvah. Vzporednih volitev, kakršne poznamo npr. v Sloveniji, niso izvedli, tako da bo treba počakati na prve delne uradne izide čez nekaj ur. A ker volilnega molka ni bilo, so tudi danes opravljali javnomnenjske raziskave in zadnja kaže, da je Fidesz prejel 48 odstotkov glasov.

Za konservativni Fidesz premiera Viktorja Orbana naj bi po zadnji javnomnenjski raziskavi glasovalo 48 odstotkov volivcev. Pet levosredinskih strank, ki so se januarja povezale v volilno zavezništvo Enotnost, naj bi prejelo okoli 27, skrajno desni Jobbik pa okoli 18 odstotkov glasov.

Absolutna večina mu ne uide

Če se bodo dejanski rezultati skladali s temi napovedmi, bi lahko Fidesz v parlamentu znova dobil dvotretjinsko večino, a gotovo to še nikakor ni. Se pa večina strinja, da mu absolutna večina ne more uiti.

Pravico oddati svoj glas je imelo danes približno osem milijonov Madžarov. Čim višja je volilna udeležba, tem manjše naj bi bile možnosti Fidesza za dvotretjinsko večino, so napovedovali poznavalci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.