Svet
12 ogledov

Preminil oče zgoščenke

Ohga je umrl zaradi odpovedi organov, star 81 let, so danes sporočili iz družbe Žurnal24 main
V Tokiu je v soboto umrl nekdanji predsednik japonskega proizvajalca elektronike Sony, Norio Ohga, ki velja za očeta zgoščenke in ki je močno zaznamoval razvoj glasbene industrije.

Norio Ohga je bil na čelu Sonyja med letoma 1982 in 1995. V tem času se je blagovna znamka uveljavila na področju glasbe, filma in računalniških igric.

Nadarjeni študent univerze za likovno umetnost in glasbo Ohga, ki je želel postati operni pevec, je razočaran nad kakovostjo snemalnih trakov pisal Sonyju. To je spremenilo njegovo življenje, saj ga je podjetje nemudoma zaposlilo in s tem spremenilo dotedanji razvoj Sonyja, ki je postal vodilno podjetje na področju zabavne elektronike in računalništva.

Krivci CD revolucije
Njegova kariera pri Sonyju se je začela leta 1953, ko sta ga soustanovitelja Sonjya Masaru Ibuka in Akito Morita imenovala za svetovalca. Pod njegovim vodstvom je Sony leta 1982 povzročil revolucijo v glasbeni industriji s formatom CD, ki ga je razvil skupaj z Royal Philips Electronics.

Leta 1968 je Ohga vodil tudi pogajanja z glasbeno korporacijo CBS, katerih rezultat je bil nastanek založbe CBS/Sony Records, ki se danes imenuje Sony Music Entertainment.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.