Svet
9 ogledov

Premirja ne spoštujejo, boji se nadaljujejo

Sirija EPA
V Siriji se danes nadaljuje prelivanje krvi, kljub temu, da sta se obe strani za čas muslimanskega praznika kurban bajram zavezali k prekinitvi ognja. Aktivisti poročajo o močni eksploziji bombe v vzhodni provinci Deir Ezor.

Spopadi potekajo tudi drugod po državi. V južni provinci Dara so ostrostrelci po navedbah prič ubili moškega in otroka. Sirski observatorij za človekove pravice poroča tudi o spopadih v predmestju Damaska.

"Videti je, da nobena stran ni pripravljena prenehati z bojevanjem," je ocenil prvi mož nevladne organizacije Rami, Abdel Rahman. "Dogovor o prekinitvi ognja bo očitno propadel." Enako meni poveljnik Svobodne sirske vojske v mestu Alep, Abd al Džabel al Akaidi.

"To pomeni neuspeh Brahimija," je dejal. "Pobuda je bila mrtva, še preden se je začela," je dodal.

Premirje naj bi trajalo 4 dni

Sprti strani sta namreč na prekinitev ognja pristali na pobudo posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Lakhdarja Brahimija. Premirje naj bi trajalo štiri dni, ko muslimani praznujejo kurban bajram. Praznovanje se je začelo v petek.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v Siriji v petek v dveh eksplozijah bomb in bojevanju ubitih 146 ljudi. Od tega je bilo 53 civilistov, 50 upornikov in 43 pripadnikov sil sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Od začetka protirežimskih protestov marca lani je v nasilju v Siriji umrlo že več kot 35.000 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.