Svet
14 ogledov

Premirje bo ali ne bo?

ukrajina Profimedias
Tako proruski separatisti kot ukrajinska vojska drug drugemu pripisujejo krivdo za kršitev dogovora o prekinitvi ognja.

Proruski separatisti so kljub prekinitvi ognja, ki na tem območju velja od nedelje, vkorakali v mesto Debalceve, ki velja za strateško pomembno mesto med Doneckom in Luganskom. S tem je le nekaj dni po pogovorih v Minsku in novemu dogovoru o prekinitvi ognja izginilo upanje, da bi na vzhodu Ukrajine kmalu zavladal mir.

Kdo je kriv?

Tako proruski separatisti kot ukrajinska vojska drug drugemu pripisujejo krivdo za kršitev dogovora o prekinitvi ognja.

Razmere v Debalcevu in na okoliškem območju so bile in so še vedno v središču pogajanj na najvišji ravni. Nazadnje so se v ponedeljek zvečer o možnosti dostopa do mesta za opazovalce Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) pogovarjali voditelji Nemčije, Rusije in Ukrajine.

Ti so se dogovorili o konkretnih ukrepih, ki bodo omogočili skupini opazovalcev Ovseja, da preveri izvajanje prekinitve ognja tudi v Debalcevu, so sporočili iz kabineta nemške kanclerke Angele Merkel.

O ukrepih so se Merklova, ruski predsednik Vladimir Putin in ukrajinski predsednik Petro Porošenko dogovorili v telefonskem pogovoru v ponedeljek zvečer. Cilj ukrepov, ki jih v izjavi niso podrobneje opredelili, je zagotoviti opazovalcem dostop do območja okrog Debalceva.

Kdaj bi se pa lahko umaknili?

Glede na to, da prekinitev ognja s tem še ni v celoti uveljavljena, sta obe strani menili, da niso izpolnjeni pogoji za naslednji korak dogovora iz Minska, ki predvideva umik težkega orožja s frontne linije. Strani naj bi glede na prvotni dogovor to storili že do ponedeljka ob 23. uri po srednjeevropskem času.

"Separatisti ne izvajajo dejanske prekinitve ognja, zato niso izpolnjeni pogoji," je danes v Kijevu dejal tiskovni predstavnik vojske Andrej Lisenko. V Donecku je medtem predstavnik separatistov Eduard Basurin vladnim enotam očital, da predvsem pri Debalcevu ne spoštujejo prekinitve ognja. So pa proruski separatisti napovedali, da bodo začeli z umikom težkega orožja s tistih delov fronte, kjer se spoštuje dogovor o prekinitvi ognja.

Ukrajinska vojska je popoldne sporočila, da so nekatere njene enote v Debalcevu obkoljene. Tiskovni predstavnik Anatolij Stelmah ni znal povedati, koliko enot in vojakov so obkolili uporniki, ki so vdrli v mesto.

Zaskrbljenost glede dogajanja v mestu so izrazile tudi Združene države Amerike (ZDA). "Pozivamo Rusijo in separatiste, naj nemudoma ustavijo vse napade," je v ponedeljek zvečer dejala tiskovna predstavnica State departmenta Jennifer Psaki.

Tudi Evropska unija je danes pozvala k umiku težkega orožja s prvih črt na fronti na vzhodu Ukrajine in izrazila zaskrbljenost zaradi spopadov na območju Debalceva.

.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:17 18.februar 2015.

    sm vedu da bo sam na papirju..tko k je blo lansko jesen..ko so se že takrat na papirju dogovoril o prekinitvi ognja..ampak Rusi kot Rusi se seveda tega niso držal..sj zdj pa isto delajo. Izsiljujejo.