Svet
5 ogledov

Premrzlo tudi za severne medvede

Ledene sveče Reuters
Hud mraz se širi po ZDA. V Chicagu je bilo tako hudo, da so v zavetišče spravili celo severne medvede.

Ledeno vreme je povzročalo težave v prometu, čeprav je ta potekal naprej tako po zraku kot zemlji in vodi, razen nekaj prometnih nesreč, snežnih zametov na železnicah in okrog pet tisoč odpovedanih poletov pa večjih težav ni bilo. V ZDA na dan povprečno opravijo 85.000 poletov.

Težave so imeli tisti, ki so bili na prostem brez posebnega dela, ki bi jih ogrelo. Mraz je od nedelje po ZDA zahteval najmanj 21 življenj, večinoma v prometnih in drugih nesrečah, nekaj ljudi pa je tudi zmrznilo.

Ne prodajajo rokavic, kap in zimskih plaščev

Z mrazom so se lažje spopadli severnjaki, ki imajo ustrezno zimsko garderobo, huje pa je bilo na jugu ZDA, kjer tako nizkih temperatur niso vajeni. V Atlanti so ljudje občudovali zamrznjene vodnjake in se pripravljali na pripovedke vnukom, kako so preživeli dan, ko se je živo srebro spustilo na –14 stopinj Celzija. Podobne legende se rojevajo v Pensacoli na Floridi, kjer je bilo 7 stopinj pod ničlo, rokavic, kap in zimskih plaščev pa ni bilo najti niti na bolšjem trgu.

Rekord –53 stopinj Celzija 

V Chicagu so pri –25 stopinjah skrivali na toplo severne medvede, tri stopinje pod ničlo pa so namerili tudi v New Orleansu. V Trentonu v državi New Jersey se je temperatura spustila na 27 stopinj pod ničlo, rekord pa je padel v mraza navajeni Montani z –53 stopinjami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.