Svet
26 ogledov

Prenos nevarnega virusa s spolnim odnosom

Zika EPA
Kanadske zdravstvene službe potrjujejo, da so zabeležile prvi primer prenosa virusa zika na območju Kanade s spolnim odnosom.

Okužena oseba je moški, ki prebiva na območju Ontaria, virus je prejel s spolnim odnosom v Kanadi, in sicer s strani osebe, ki se je okužila med potovanjem v eni izmed držav, ki se sooča z epidemijo virusa zika. Virus zika, ki ga povezujejo s številnimi primeri mikrocefalije v Braziliji, se medtem naglo širi v državah Latinske Amerike in Karibih.

Komar, ki prenaša virus, se je razširil tudi na 30 ameriških zveznih držav, v Puerto Ricu bi lahko bilo več sto tisoč okuženih ljudi, so objavile ameriške zdravstvene službe.

Preizkusi z genetsko modificiranimi komarji

Ameriška uprava za hrano in zdravila je sicer že marca načelno odobrila izvedbo terenskih preizkusov z genetsko modificiranimi komarji, s katerimi bi radi omejili širjenje virusa zika in drugih nalezljivih bolezni. Po njihovih ocenah takšni komarji naj ne bi predstavljali nevarnosti za ljudi, živali ali okolje.

Dokončno zeleno luč bo sicer FDA prižgala šele po javni razpravi in posvetovanjih z drugimi deležniki, kar lahko po poročanju francoske tiskovne agencije AFP traja še nekaj mesecev.

Genetsko modificiran komar Aedes aegypi, ki ga je razvilo britansko podjetje Oxitec, vsebuje gen, ki pomembno zmanjša življenjsko dobo komarja, njegovi potomci pa poginejo še pred zrelostjo. Tako želijo zmanjšati številčnost komarjev, ki prenašajo nevarne bolezni, kot so na primer zika, denga in virus zahodnega Nila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.