Svet
19 ogledov

Prepisoval kolumno in bil odpuščen

Ameriški novinar in kolumnist Fareed Zakaria. Reuters
Ameriška televizijska postaja CNN in tamkajšnji revije Time sta prekinila sodelovanje s kolumnistom Fareedom Zakariom, ker je ta prepisal del članka o nadzoru orožja v ZDA v reviji New Yorker.

Da se v ZDA s prepisovanjem ni šaliti, pa je na svoji koži občutil 48-letni ameriški novinar indijskega rodu Fareeda Zakaria. Ta si je namreč pri pisanju kolumne malo pomagal s tekstom avtorice Jill Lepore iz New Yorkerja.

Ko so to opazili njegovi novinarsko kolegi, se je 48-letnik Laporejevi opravičil, a, kot piše Washington Post, je s strani CNN in revije Time prejel obvestilo, da s svojimi kolumnami tam ni več zaželjen. Na CNN je sicer vodil oddajo Fareed Zakaria GPS.

Slavna medijska osebnost s harvardsko diplomo se je zaradi prepisovanja v medijih znašel že leta 2009. Takrat je namreč brez dovoljenja uporabil del kolumne Jeffreyja Goldberga iz revije Atlantic.

O prepisovanju magisterijev in ponarejanju spričeval smo v Sloveniji v zadnjih mesecih napisali že veliko vrstic. Samo spomnimo primer poslanca Pozitivne Slovenije Boruta Ambrožica, ki je prepisal del svoje magistrske naloge in nekdanjega poslanca Desus Ivana Simčiča, ki mu očitajo ponarejanje spričevala.  Oba kljub temu še vedno sedita v poslanskih klopeh.

Komentarjev 2
  • Fulmmer 13:44 12.avgust 2012.

    Prav mu je, pa naj bi bil pri nas v parlamentu, tu ga lahko vsak s_r_e kakor mu paše, pa še dobro so plačani za to....

  • ghz891 13:04 12.avgust 2012.

    Tuje novice so vse prepisane/prevedene na zurnal24.si V slovenskem "novinarstvu" to ni nič nenavadnega.