Svet
36 ogledov

Preplačana kava in sladoled

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Množica slovenskih turistov še vedno letuje na Hrvaškem; od njih si turistični delavci obetajo največ dobička pri sladoledu in kavi.

Marža za sladoled znaša od 300 do 800 odstotkov; medtem ko veleprodajna cena litra kakovostne mase za sladoled s pripadajočimi korneti velja 20 kun, eno kroglico prodajajo po 12 kun. Iz enega litra mase lahko pripravijo do 15 kroglic sladoleda.

Na trgu so tudi cenejše mase, od katerih sladoled sicer ni tako kremast, je pa cena nižja. Številni se odločajo za cenejšo maso, od katere je zaslužek večji, piše Večernji list.

Sladoled ni, kar je bil
V današnjih sladoledih več ali manj ni sledu o mleku, smetani, jajcih in sadju. "Pravi“ sladoled bi zahteval strokovnjaka za njegovo izdelavo, strokovnjak pa bi bil drag in kot tak nekonkurenten ne glede na kakovost svojega izdelka. Instant masi je težko konkurirati.

Od kave več kot 700 odstotkov
Pri kavi je zaslužek skoraj enak kot pri sladoledu, saj se od kilograma kave, ki v veleprodaji velja od 50 do 120 kun lahko pripravi več kot 120 napitkov, če se pri tem spoštuje normativ sedmih gramov za enega. "Mojstri“ kljub temu lahko naredijo celo 160 napitkov.

Glede na to, da nekateri gostinci sami mešajo poceni kavo s tisto, ki je kakovostnejša, vendar tudi dražja, lahko na eni skodelici zaslužijo več kot 700 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.