Svet
2248 ogledov

Preplah zaradi novega seva koronavirusa

covid-19 koronavirus Velika Britanija Profimedia
V Angliji so identificirali nov sev koronavirusa, ki je po prvih ugotovitvah veliko bolj nalezljiv. Nizozemska že prepovedala lete iz Velike Britanije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v soboto sporočila, da je v stiku z britanskimi oblastmi zaradi novega seva novega koronavirusa, ki se prenaša znatno hitreje od doslej znanih.

"Oblasti Združenega kraljestva bodo še naprej z nami delile informacije ter rezultate analiz in študij o novem sevu. Ko bomo izvedeli več o lastnostih in vplivu te različice pa bomo posodobili podatke in obvestili države članice in javnost," je preko družbenega omrežja Twitter v soboto sporočila organizacija.

Zaradi novega seva nove omejitve

covid-19 koronavirus Velika Britanija | Avtor: Profimedia Profimedia
Britanski minister za zdravje Matt Hancock je v ponedeljek sporočil, da so znanstveniki identificirali novo različico novega koronavirusa na jugu Anglije, ki bi bila lahko povezana s hitrejšim širjenjem virusa. Britanski premier Boris Johnson pa je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah "do 70 odstotkov bolj nalezljiv".

Johnson je zaradi novega seva novega koronavirusa odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra.

Že pred tem so iz več delov sveta poročali o mutacijah novega koronavirusa in o njih obvestili WHO.

Velika Britanija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Otoku doslej potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 67.000 ljudi. 8. decembra so v državi začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19.

Nizozemska že prepovedala lete z Otoka

Nizozemska vlada je zaradi novega seva koronavirusa prepovedala potniške lete iz Združenega kraljestva. Prepoved velja od danes ob 6. uri in bo trajala do 1. januarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nizozemske oblasti so se za ukrep odločile le nekaj ur po tem, ko je Johnson uvedel nove omejitve. Nizozemska agencija za javno zdravje je priporočila, da bi skušali vnos novega seva virusa čim bolj omejiti s strožjim nadzorom gibanja ljudi med državama.

V kabinetu nizozemskega premierja Marka Rutteja so se po navedbah ministrstva za zdravje za prepoved letov odločili preventivno. Nizozemske državljane pa so pozvali, naj ne potujejo, če to ni nujno. "V prihodnjih dneh bo vlada skupaj z ostalimi članicami Evropske unije preučila možnosti za nadaljnje omejevanje tveganja vnosa novega seva virusa iz Velike Britanije," je še sporočilo nizozemsko ministrstvo za zdravje.

Nizozemsko ministrstvo za zdravje je še sporočilo, da so v študiji na Nizozemskem, ki so jo izvedli v začetku decembra, odkrili sev s podobnimi lastnostmi, kot jih opsujejo na Otoku.

Na Nizozemskem v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa do sredine januarja velja pettedenska ustavitev javnega življenja. Med drugim so zaprte šole in vse nenujne trgovine.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Janez 06:43 23.december 2020.

    Kakšen preplah neki?? Na fotki se vidi da od 5. nosi masko samo eden. Pa tako novinarstvo???

  • klemenmo 11:20 20.december 2020.

    kako pa to da ta novi sev ni prišel iz "zlobne" Kitajske ?

  • Marcelko 10:29 20.december 2020.

    Enim še vedno ni jasno, kajne? Pa še naslednji bo, še večji, hujši in še vedno kretenom ne bo jasno. Maske, maske, zapiranje, distanca,.... idioti nabiti. Kaj pa za hrbtom dela globalistična satanistična vlada, vas pa ne zanima. Kaj planira ...prikaži več krimilalec Gates & CO. To je pa teorija zarote, saj res. Kdor je slepec, je slepec in takih mi pač ni žal.