Svet
18 ogledov

Preplah zaradi prepovedi burk?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poročali smo že, da so pariški Eifflov stolp na podlagi lažne prijave o podtaknjeni bombi evakuirali. Špekulira se, da je prevara povezana s prepovedjo nošenja burk.

V Franciji jutro po lažni prijavi o nastavljeni bombi v Eifflovem stolpu ugibajo, kaj bi se lahko skrivalo v ozadju. Motiv lažne prijave ni znan, ugibajo pa, da bi lahko najavo sprožila dva dogodka.

Po potrditvi v narodni skupščini je namreč tudi francoski senat glasoval proti nošenju burk v javnosti. O zakonitosti prepovedi mora zdaj sicer odločati še ustavni svet, vendar bi odločitev – tako ugibajo – utegnila sprožiti podobne incidente, kot je bil sinočnji. Druga možnost bi bile po ugibanjih sodeč lahko deportacije Romov iz Francije, zaradi katerih je včeraj država dobila tudi oster ukor Evropske komisije.

Evakuirali celotno območje
Po prvih podatkih policije naj bi bilo v trenutku prijave na omenjenem območju okoli 25 tisoč ljudi; kasneje se je izkazalo, da jih je bilo v resnici dva tisoč. Vsi so območje mirno zapustili. Zaradi preplaha so na kratko evakuirali tudi bližnjo postajo podzemne železnice, ki pa so jo po 30 minutah zopet odprli.

Evakuirani ljudje – tako Francozi kot turisti iz tujine – so morali ostati na drugi strani obale reke Sene, območje okrog stolpa in park Champ de Mars pa so razglasili za prepovedano območje. Policijski strokovnjaki za odkrivanje bomb so s psi pregledali območje in ugotovili, da je šlo za lažen preplah.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.