Svet
14 ogledov

Prepoved burke čez prvo oviro

Dekleta pustijo svojo tradicionalno opravo v garderobi, sledi razuzdana zabava. Žurnal24 main
Francoska narodna skupščina je z veliko večino potrdila zakon o prepovedi nošenja burk v javnosti. Zakon morata potrditi še senat in ustavno sodišče.

Za zakon je glasovalo 336 francoskih poslancev, proti pa je bil eden. Komunisti in večina predstavnikov opozicijskih socialistov, ki podpirajo večji del zakona, a menijo, da ga ne bi smeli izvajati povsod, temveč le na določenih mestih, kot so vladne ustanove, bolnišnice in javni promet, se je glasovanja vzdržala.

O zakonu mora glasovati še francoski senat, ki pa ga bo najverjetneje potrdil, o njem pa bo kasneje razpravljalo še ustavno sodišče. To bi lahko zakon po mnenju številnih pravnikov razglasilo za protiustavnega. Zakonu nasprotuje šestmilijonska muslimanska francoska skupnost, večina ostalih Francozov pa ga podpira.

Zakon o prepovedi pokrivanja obraza v javnosti, kot se imenuje uradno, predvideva 150 evrov kazni za ženske, ki se bodo v javnosti pojavile z zakritim obrazom. Moški, ki bodo svoje žene ali hčerke silili v nošenje burke ali nikaba, bodo lahko kaznovani s 30 tisoč evrov kazni, čaka pa jih tudi eno leto zapora, v primeru mladoletnega dekleta pa bo kazen 60 tisoč evrov kazni in dve leti zapora.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.