Svet
36 ogledov

Prepoved burkinijev tudi v Trstu?

burkini Reuters
Tržaški politiki za prepoved burkinijev, cerkev proti prepovedi.

Tržaški občinski svet naj bi kmalu razpravljal o tem, ali z odlokom na plaži prepovedati tako imenovane burkinije, posebne kopalke, ki jih nosijo muslimanke in zakrivajo večji del telesa.

"Predlagam, da na mestnih kopališčih uvedemo predpise, ki prepovedujejo dostop do tiste, ki nosijo tovrstne obleke," pravi podžupan Robert Pierpaolo, ki meni, da je "podrejanje žensk, ki so prisiljene biti na plaži popolnoma pokrite, nesprejemljivo za našo družbo."

V tržaški škofiji medtem prepovedi kopanja v burkinijh nasprotujejo. "Razprava o tovrstni prepovedi ne koristi integraciji in civilni družbi. Mislim, da je pravica vsakega človeka, da se kopa v skladu s svojimi pravili, tudi muslimanke imajo vso pravico do tega. Če gre za njihovo izbiro in v to niso prisiljene, imajo vso pravico do nošenja burkinijev. Ne vidim ničesar spornega," pravi generalni vikar Ettore Malnati, ki meni, da "burkimi muslkimankam omogoča, da gredo na morje, ne da bi se počutile neprijetno, s čimer se začne proces integracije v drugačno družbo od njenega izvora"

Medtem je italijanski imam Izedin Ezir na svojem Facebook profilu objavil fotografijo skupine redovnic na plaži, oblečenih v redovniške halje s tančico.

nune, plaća | Avtor: FB FB

"Želel sem povedati, da del zahodnih vrednot izhaja iz krščanstva in da tudi med ljudmi s krščanskimi koreninami obstajajo takšni, ki se v celoti zakrivajo," pravi  Ezir.Pojasnil je, da je z objavo fotografije želel spodbuditi "pozitivno razpravo", prejel pa je zahvale številnih kristjanov.

Burkini, izpeljanko iz besed burka in bikini, je prepovedalo 15 francoskih turističnih mest, med njimi tudi Nica, od koder so v zadnjih dneh poročali o policijskem nadzoru muslimank na plaži.

Francoski premier Manuel Valls je napovedal, da država ne bo sprejela enotne zakonodaje glede tega, velja pa v Franciji prepoved nošenja burke, dnevnega oblačila, ki zakriva tudi obraz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.