Svet
11 ogledov

Prepoved kajenja v avtomobilu z otrokom

Kajenje v avtomobilu Shutterstock
V Angliji in Walesu sprejemajo zakon s katerim bi oglobili odrasle, ki kadijo v avtu, medtem, ko v njem vozijo otroka.

V Angliji in Walesu naj bi v prihodnjem letu prepovedali kajenja v avtomobilih, v katerih odrasli prevažajo otroke, oziroma osebe, mlajše od 18 let. Predlog je v parlamentarni proceduri, poslanci bodo o njem glasovali po novem letu, prepoved pa naj bi začela veljati 1. oktobra prihodnje leto.

Po podatkih britanskih strokovnjakov za bolezni pljuč, je pasivnemu kajenju v avtih vsak teden izpostavljenih okoli 430 tisoč otrok."Otroci so še vedno razvija fizično in biološko in v primerjavi z odraslimi dihajo hitreje, absorbirajo več nevarnih snovi  in imajo manj razvite imunski sistem. Zato so  bolj občutljivi na škodljive učinke pasivnega kajenja, " je opozorila Sheila Hollins iz britanskega zdravniškega združenja.

V Evropi prepovedano že na Cipru

Kajenje v avtomobilih v katerih se vozijo otroci, je kaznivo že na Cipru, podoben zakon pripravljajo tudi v Franciji. V takih okoliščinah je kajenje prepovedano tudi v Avstraliji in Južni Afriki ter 13 kanadskih provincah in štirih ameriških zveznih državah.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.