Svet
4 ogledov

Prepoved nekaterih tobačnih izdelkov

Cigarete cigareta istockphoto Žurnal24 main
Tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov, ne kozmetike ali bonbonov. Da bi zmanjšala privlačnost cigaret, predlaga obvezna in večja slikovna svarila na škatlicah ter prepoved močnih arom, na primer mentola, in tankih cigaret.

"Ne prepovedujemo kajenja, temveč njegovo privlačnost," je ob predstavitvi predlogov poudaril komisar za zdravje Tonio Borg in pojasnil, da je tudi sam bivši kadilec, danes pa "strpen nekadilec".

Kadilcev ne smemo obravnavati kot kakšnih "novodobnih gobavcev", moramo pa storiti vse, da od te škodljive razvade odvrnemo nekadilce, predvsem mlade, in da so tako prvi kot drugi ustrezno obveščeni o učinkih kajenja, je še poudaril komisar in svoje besede podkrepil z nekaj zastraševalnimi statističnimi podatki.

Tako predlaga prepoved cigaret, tobaka za zvijanje in brezdimnih tobačnih izdelkov z značilnimi, močnimi aromami, kot so mentol, vanilja, čokolada in jagoda.

Predlaga poslikane škatlice

Predlaga tudi obvezno uporabo slikovnih zdravstvenih opozoril na embalaži cigaret in tobaka za zvijanje; doslej je bila ta prostovoljna. Poleg tega bodo morale biti te zastraševalne sličice večje - skupaj z besedilom bodo morale pokrivati 75 odstotkov sprednje in zadnje strani embalaže, ki ne bo smela vsebovati promocijskih elementov.

Zdajšnje informacije o vsebnosti katrana, nikotina in ogljikovega monoksida, ki naj bi bile zavajajoče, bo nadomestila informacija na bočni strani zavojčka, da tobačni dim vsebuje več kot 70 snovi, ki povzročajo raka.

Prepoved tobaka za oralno uporabo - snusa - ostaja, z izjemo Švedske, za katero od njenega vstopa v unijo velja izvzetje. Vsi brezdimni tobačni izdelki bodo morali imeti na glavnih površinah embalaž zdravstvena opozorila, prodaja izdelkov z značilnimi aromami pa bo prepovedana.

Nujna zdravstvena opozorila

Nikotinski izdelki, na primer elektronske cigarete, z vsebnostjo nikotina pod določenim pragom se bodo lahko tržili, vendar bodo morali biti opremljeni z zdravstvenimi opozorili. Če bo vsebnost nikotina višja, se bodo izdelki lahko dali na trg samo, če bodo odobreni kot zdravila, na primer nadomestne nikotinske terapije. Na zeliščnih cigaretah bodo morala biti zdravstvena opozorila.

Sporne preproste in enotne embalaže komisija ni predlagala, lahko pa se članica pod določenimi pogoji sama odloči za tak ukrep. Takšna pravila sicer za zdaj veljajo samo v Avstraliji, ki se zaradi tega zagovarja pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO). Če bo bitko dobila, je po komisarjevih besedah mogoče v prihodnje pričakovati, da bo sledilo še več držav.

Predlogi sedaj romajo v Evropski parlament in k članicam unije. Komisija pričakuje, da bodo sprejeti v letu 2014, veljati pa naj bi začel v letu 2015 ali 2016.

Komentarjev 3
  • mph 12:16 29.maj 2013.

    Za človeško neumnost pač ni meja, pa naj si gre za religijo ali takšne očitno škodljive razvade.

  • mia 08:21 20.december 2012.

    na škatlicah cigaret naj bodo fotografije obolelih pluč.

  • mia 08:19 20.december 2012.

    škatlice cigaret naj bodo poslikane s slikami obolelih pluč.